Există multe condimente care au proprietăți medicinale și pot oferi beneficii pentru sănătate. Unele dintre cele mai cunoscute condimente cu astfel de proprietăți includ:
Anasonul
Anasonul previne balonarile si indigestiile, opreste inflamatia cailor respiratorii, este un stabilizator al sistemului circulator.
Anasonul are un gust foarte puternic, de aceea se foloseste in cantitati mici. Este folosit si in patiserie la prepararea turtei dulci.
Ceaiul de anason este folosit in tratarea efectelor secundare ale perioadei de menopauza.
Crizele de astm se trateaza cu ceai de anason.
Si in obezitate, ceaiul de anason s-a dovedit foarte util.
Perioadele de stres si oboseala pot fi combatute cu un amestec de anason combinat cu fenicul si marar (toate sub forma de seminte), luate in amestec o jumatate de lingurita in stare cruda cu un pahar cu apa, de doua ori pe zi, dau o stare de confort mai puternica decat o cana de cafea naturala sau de ceai verde.
Ardei iute
Fie ca il consumam ca ardei verde sau rosu, este unul dintre condimentele cele mai accesibile si mai ieftine. Are un efect deosebit pentru stimularea apetitului si digestiei. Ardeiul iute are un continut ridicat de vitamina C, se folosea in antichitate ca si afrodisiac. Trateaza impotenta, creste tensiunea arteriala la hipotensivi. Reduce febra daca se fac frectii cu extract de ardei iute.
Boia de ardei
Boia de ardei, este rezultat din uscarea si pisarea ardeilor iuti, este unul dintre condimentele cu o larga utilizare in medicina traditionala. Tinctura se foloseste in curele de dezalcolizare. Pulberea pentru stimularea digestiei. Macerat in alcool si vin pentru combaterea reumatismului si degeraturilor. Stimuleaza salivatia. Se foloseste si in bolile de rinichi si hipertensiune.
Busuioc
Avand in continutul sau uleiuri eterice si alte substante aromate, busuiocul are un efect fortifiant asupra stomacului si intestinelor, relaxeaza sistemul nervos. Se mai foloseste pentru combaterea starilor de balonare sau crampe intestinale.
In tratament, busuiocul se prepara ca ceai, sub forma de infuzie, nu se lasa sa dea in clocot pentru ca se pierd substantele cele mai valoroase.
Chimen
Folosit si in bucatarie, chimenul nu numai ca da un gust deosebit mancarurilor dar contribuie si la sanatatea noastra. Este un calmant deosebit pentru stomac si in afectiunile intestinelor, combate anemia si are un efect extraordinar in tratamentul bronsitelor.
Cimbru
Cimbrul stimuleaza functia vezicii biliare si creste tensiunea arteriala.
Coriandru
Corinadul este un tonic puternic
pentru sistemul nervos. Ceaiul
preparat ca infuzie concentrata combate viermii
intestinali.
Cuisoare
Din cuisoare se extrage o
tinctura ce combate durerile de dinti,
sau este folosita la combaterea
nevralgiilor. Extractul de cuisoare (o lingura de 2 ori pe zi) combate
starile de dureri reumatice.
In bucatarie cuisoarele se
folosesc la unele sortimente de prajituri si la prepararea carnatilor de casa.
Dafin
Frunzele de dafin au un efect stimulent pentru sistemul neuro-vegetativ, stimuleaza
digestia. Au un gust usor amarui, se foloseste in bucatarie la
prepararea fripturilor, pestelui marinat, muraturilor, supelor gulas, etc.
Fenicul
Feniculul ajuta la inlaturarea tulburarilor digestive, bolilor stomacului in general. Copii ce
sufera de balonari pot fi linistiti
cu ceai de fenicul. In bucatarie, feniculul este folosit la prepararea
turtelor dulci (cele de culoare inchisa, colorate cu zahar ars), a preparatelor
din peste, a salatelor, etc. Feniculul mai este folosit pentru recapatarea starii de bine dupa o masa copioasa,
administrand un varf de cutit de seminte de fenicul cu un pahar cu apa.
Ienibahar
Ienibaharul are efecte
binefacatoare in stimularea digestiei,
reduce tensiunea arteriala, combate balonarile, stimuleaza (aplicat extern) cresterea
parului.
In Europa, ienibaharul este de
neinlocuit pentru prepararea carnatilor de casa. Acest condiment insa este cel
mai apreciat in tarile nordice, Suedia si Norvegia.
Ienupar
Ceaiul preparat din boabele de
ienupar (decoct) este bun in tratamentul bolilor de rinichi, reumatism, guta, hidropizie, mareste pofta de
mancare, combate balonarile,
mareste puterea de transpiratie.
Aplicat extern, tinctura de ienupar ajuta la vindecarea abceselor, a ranilor in
general.
Hamei
Hameiul stimuleaza cresterea poftei de mancare, este depurativ al sangelui si fortifiant. Infuzia de hamei are un
efect linistitor asupra sistemului
nervos central. Mugurii fragezi de hamei se pot prepara ca legume sau
salata.
Hasmatuchi
Este un purgativ usor, curata
rinichii. Are gust placut si este folosit in bucatarie la prepararea
salatelor de cartofi, a sosurilor albe, etc.
Este o planta care creste in
gradini (Austria, Cehia, Slovacia, Romania in Transilvania si Banat, Ungaria).
Leustean
Este o planta de cultura,
crescand in locuri semi-umbroase. Are proprietati stimulativ-afrodisiace. Preparat sub forma de ceai (infuzie)
leusteanul este diuretic, combate colicile renale si ajuta la
eliminarea nisipului de la rinichi
sau vezica biliara. Leusteanul ajuta si la scaderea
febrei si este folosit si in tratamentul starilor gripale.
Mac
Macul are un efect binefacator
asupra sucului gastric
(neutralizant) in tratamentul ulcerului
stomacal. Semintele de mac se folosesc in patiserie sau in prepararea
cozonacului - umpluturi, etc., in stare bruta sau macinate.
Maghiran
Maghiranul are un efect
stimulator asupra digestiei,
stimuleaza pofta de mancare. Combate
crampele si fluidizeaza secretiile bronsice. In bucatarie, maghiranul se adauga
la mancarurile greu digerabile cum ar fi: friptura de rata, supa crema de
mazare, friptura de gasca sau porc, etc.
Marar
Mararul este un fortifiant al aparatului digestiv. Semintele de marar consumate
crude sau sub forma de ceai (infuzie) combat sughitul, balonarile, starile de extenuare – oboseala.
Combate greata si calmeaza colicile hepatice si biliare.
Menta
Sub forma de ceai, este calmant
al durerilor abdominale, diaree, infectii intestinale. Menta este nelipsita din bucataria tarilor
arabe.
Mustar
Semintele de mustar alb au
importante utilizari in medicina traditionala. Laxativ, stimuleaza secretia
gastrica, normalizeaza tranzitul
intestinal.
Mustarul negru, semintele
transformate in faina de mustar sau folosite ca atare in bai, sunt recomandate
in tratarea traheobronsitei acute, a
inflamatiilor articulatiilor, reumatism, sciatica.
Se foloseste in cantitati foarte mici, rasa, in special la mancarurile cu varza, cartofi si la unele sosuri si supe. Atentie! In cantitati mari, nucsoara poate provoca ameteli, dar in cantitati mici este utila ca si extract in tratamentul afectiunilor reumatice, guta.
Nucsoara era considerata stimulent afrodisiac in China antica.
Folosit in special in bucataria italo – americana pentru delicata aroma a frunzelor sale, oregano sub forma de ulei, are numeroase proprietati:
- antiviral, antifungic –
in tratarea infectiilor precum Candida albicans sau ciupercilor unghiilor.
- cateva picaturi pe zi de ulei
de oregano stimuleaza imunitatea mai
puternic decat echinaceea sau gentiana.
- tot cateva picaturi de ulei de
oregano amestecat cu samponul folosit frecvent la spalarea parului te scapa de matreata si seboree.
- antiparazitar, combaterea paduchilor si a scabiei cat si a
parazitilor interni. Deseori uleiul este adaugat in sapunuri, sampoane sau
diluat in ulei de masline – care luat intern combate giardia si cryptosporidium.
Pastarnac
Este asemanator cu patrunjelul,
are efect diuretic, antireumatismal. Foloseste la tratamentul
gutei, scade febra.
Patrunjel
Patrunjelul are efect fortifiant asupra sistemului nervos central. Are efect puternic diuretic, fiind folosit in tratarea bolilor de rinichi si afectiunile vezicii biliare. Combate starile anemice si este folosit in tratamentul reumatismului.
Piper
Poate cel mai cunoscut condiment,
piperul se gaseste si se intrebuinteaza in 3 variante:
- piperul negru, cu gust
puternic, usturator;
- piperul alb, cu gust moderat;
- piperul verde, extras din boabe
ce nu au ajuns la maturitate, care nu are gust puternic si usturator.
Piperul stimuleaza digestia, combate spasmele. Are efect fortifiant.
Scortisoara
Extractul de scortisoara combate durerile de dinti, acneea. Este util in tratamentul bolilor de inima. Scortisoara da un gust placut prajiturilor –
placinta cu mere, strudel cu mere, orez cu lapte, gris cu lapte sau
compoturilor.
Tarhon
Tarhonul este o planta foarte
apreciata in prepararea unor ciorbe, supe sau muraturi.
Este recomandat in combaterea tulburarilor digestive pe care le si
vindeca in marea lor majoritate. In unele tari se prepara si otetul de tarhon,
folosit apoi la prepararea salatelor.
Usturoi
Are proprietati antihipertensive (scade tensiunea
arteriala), este un remediu al arteriosclerozei
si combate viermii intestinali. Este
dezinfectant al intestinelor si
ajuta in unele cazuri de cancer.
Vanilie
Extractul de vanilie folosit in
aplicatii externe are efect fungicid,
distrugand ciupercile ce apar pe piele.
Are un efect puternic antimicrobian.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu