Cauta pe blog

Pastrarea alimentelor

O camara bine aprovizionata este mandria oricarei gospodine. Alimentele trebuie insa bine pastrate ca sa nu se altereze.

Ceaiul, cafeaua si cacaua – se pastreaza in cutii de tabla bine ermetizate, ca sa nu piarda aroma, iar cutiile se aseaza intr-un dulap unde nu se mai tin si alte alimente cu miros puternic.

Vanilia se conserva in zahar pudra, sau intr-un tub bine inchis.

Coaja de lamaie sau de portocala – se poate usca sau se da pe razatoare si se pune intr-un borcanas, acoperita cu un strat de zahar si alcool.

Lamaile se pot pastra trei luni intr-un borcan, asezat in alt borcan cu apa si acoperit, sau taiate felii si puse straturi, straturi, cu zahar.

Esente preparate in casa - putem prepara esenta din coaja de portocala, lamaie si vanilie prin macerarea acestora cu o cantitate de alcool de 6 ori mai mare decat volumul lor, iar esenta obtinuta se pastreaza in sticlute bine inchise.
 
O lamiae taiata pe jumatate si pusa pe o farfuriuta in frigider, scoate mirosul urat din frigider.

Untul – se pastreaza si nu se altereaza daca il punem intr-un vas, iar deasupra punem un alt vas in care am pus apa fiarta cu sare si racita, aceasta apa cu sare trebuie schimbata dupa fiecare intrebuintare a untului.

Drojdia – se pastreaza bine, presata intr-un vas si acoperita cu untdelemn.

Faina si malaiul - se tin intr-un loc uscat, nu prea cald, daca sunt in cantitate mai mare se controleaza din cand in cand si se cern.

Orezul si grisul – ca sa nu faca viermisori se pun intr-o tava si se dau la cuptor nu prea cald, ca sa nu se inroseasca, si se tin aproximativ 30 de minute, avand grija sa fie mestecate cu o lingura de lemn noua.

Ouale – se pastreaza la loc uscat, unse cu grasime si invelite in hartie, sau in ladite, separate prin straturi de rumegus de lemn.

Verdeturile uscate – se pun in saculete de panza, pe care este scris numele continutului.

Verdeata proaspata - pentru a avea iarna verdeata proaspata, se spala verdeata, se usuca si se impacheteaza sub forma de sul in plastic si se baga la congelator. Putem sa avem si planta ca atare, daca punem radacini de verdeata (patrunjel, marar…) in ghivece care se uda si se pastreaza la lumina si caldura.

Morcovii, radacinile de patrunjel si telina – se pastreaza foarte bine daca se infasoara in ziare, fiecare separat si se aseaza intr-o ladita.

Ceapa, cartofii si usturoiul – se pastreaza intr-un loc uscat, la o temperatura constanta potrivita, astfel ca sa nu inghete dar nici sa incolteasca.

Conopida si varza – se conserva daca se infasoara in hartie si se pastreaza la loc uscat.

Carnea se pastreaza in timpul verii desfacuta de pe os, curatita de pielite si grasime, si infasurata intr-o carpa curata inmuiata in otet si bine stoarsa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu