Cauta pe blog

Ardeiul iute si sanatatea

Capsaicina continuta de ardeiul iute face ca aceasta leguma sa fie consumata de peste 200 de ani nu doar pentru gustul sau picant dar si pentru proprietatile sale medicinale. 

Pe langa continutul bogat de capsaicina, ardeiul iute este bogat si in vitamine, mai precis in vitaminele A, C, PP (B3), E si B, dar contine si enzime, zaharoza, amidon, celuloza, lipide, potasiu, magneziu, sodiu, fosfor, fier, cupru, mangan, sulf si altele.

Cum actioneaza intern ardeiul iute

Capsaicina este cea responsabila cu gustul iute al ardeiului, iar consumul regulat stimuleaza si imbunatateste circulatia si sistemul nervos, creste nivelul de energie, are efect antioxidant.

Ardeiul iute ajuta la ameliorarea unor afectiuni precum anorexia sau problemelor vasculare

Cat priveste bolile mai grave, cum ar fi cancerul, ardeiul iute pare sa aiba proprietati anticancerigene, mai ales impotriva cancerului mamar sau leucemiei.

Dieta de slabire cu ardei iute

Potrivit celebrului Dr. Oz, capsaicina stimuleaza metabolismul prin activarea unui proces complex care arde surplusul de grasime.

Universitatea Daegu din Coreea de Sud confirma acest lucru, aratand ca ardeiul iute stimulează activitatea proteinelor care ajută la spargerea celulelor de grasime si, in acelasi timp, reduce activitatea enzimelor responsabile de acumularea de grasimi, prevenind dezvoltarea celulelor mature de grasime.

Conform altui studiu al Universitatii Purdue din Indiana, capsaicina continuta de ardeiul iute taie senzatia de foame si intensifica arderile

Atentie!! insa, asta nu inseamna sa mananci doar ardei iute si sa te infometezi, dar daca vrei sa mai reduci din alimentele nesanatoase pe care le consumi, afla ca ardeiul iute scade pofta de alimente grase, sarate sau dulci. 

Stiind si faptul ca "ce e mult strica" - din cauza gustului picant ardeiul iute poate să cauzeze probleme persoanelor care suferă de boli gastrointestinale (ulcer, gastrită, reflux esofagian) si este recomandat sa se ceara parerea medicului inainte de consum. 

Avand un efect iritant asupra mucoasei intestinale nu este recomandat să exagerezi cu cantităţile - consumat in exces - poate provoca neplaceri celor cu antecedente privind bolile de stomac si poate creste riscul de cancer de prostata.

Nu este indicat celor care au probleme cu coagularea sangelui sau iau anticoagulante este recomandat sa se ceara parerea unui medic inainte de a consuma capsaicina. 

Cum actioneaza extern ardeiul iute (creme - unguente - tincturi)

Durerile de genunchi la persoanele care sufera de reumatism pot fi tratate cu ajutorul cremelor care contin axtract de ardei iute

Capsaicina mai este utilizata si in cosmeticele destinate tratamentului impotriva caderii parului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu