Care este compozitia fructelor si legumelor
In compozitia fructelor si legumelor intra in primul rand
apa, si anume, in proportie de 80-90 %. Bogat reprezentate sunt si glucidele si
levuloza, dupa cum stim foarte folositoare pentru organism. Urmeaza in ordine
acizii organici, mai ales cel malic, tartric si citric, care sunt metabolizati
si transformati in organism in carbonati alcalini. Continand cantitati
importante de acizi organici, care le confera gustul caracteristic, sucurile de
fructe si legume au actiune alcalinizanta asupra tumorilor organismului si asta
intrucat acizii sunt metabolizati in saruri alcaline.
De exemplu, 1 kg de capsuni aduce in organism baze cat
9 g bicarbonat de sodiu; 1 kg de struguri cat 6 g bicarbonat, iar 1 kg de suc
de lamaie, cat 4 g bicarbonat.
Sunt bogate in
vitamine, mai ales cele hidrosolubile de genul vitaminei C, B1
si B2. In cantitati mai reduse se gasesc si vitamine liposolubile. Acestea aflandu-se
mai ales in fructele oleaginoase ca migdalele, nucile si maslinele. Alte fructe
ca lamaile, portocalele, mandarinele, migdalele, nucile si caisele, au
cantitati reprezentative de vitamina A, mai ales sub forma de provitamina de
genul carotenului. Este bine de stiut, ca unele vitamine se pot distruge in
cursul pasteurizarii si sterilizarii sucurilor, ca si prin conservarea lor indelungata,
de unde necesitatea consumarii in stare proaspata.
Tot bine reprezentate in sucurile de fructe si legume sunt
si oligoelementele minerale, care se gasesc fie sub forma de saruri organice
solubile, fie sub forma de saruri anorganice. Dintre oligoelemente in cantitate
mai mare se afla potasiul, calciul si magneziul. Sodiul se gaseste in fructe si
legume in general in cantitati mici. Sarurile minerale contribuie la actiunea
alcalinizanta a sucurilor.
Principalele proprietati ale sucurilor de fructe si de
legume
Actiunea
nutritiva si energetica, asadar calorica, care este cu atat mai
mare cu cat suportul glucide este mai bine reprezentat. Astfel 100 ml suc de
ananas ne furnizeaza 54 de calorii, 100 g portocale 49 de calorii, 100 g mere
52 de calorii, iar 100 g struguri intre 76 si 99 calorii;
Actiunea
alcalinizanta datorita acizilor organici care sunt metabolizati in
organism in saruri alcaline;
Actiunea
hiposodata, datorita sodiului in cantitate redusa pe care
acestea il contin, motiv pentru care pot fi recomandate din abundenta in
regimurile hiposodate;
Actiunea
diuretica, datorita continutului lor bogat in apa.
Actiunea
astringenta, asadar constipanta, datorita bogatiei lor in
substante tanante, situatie caracteristica in special afinelor, coarnelor si
gutuilor;
Actiunea laxativa,
specifica mai ales fructelor si legumelor bogate in balast, cum sunt perele,
caisele, prunele si majoritatea legumelor;
Actiunea
hipocalorica, datorita cantitatii reduse de proteine, lipide si
glucide, motiv pentru care au o indicatie majora in curele de slabire.
In ce afectiuni se folosesc
Cei ce sufera de gastrite, ulcere gastro-duodenale si
enterocolite, iar numarul acestora este dupa cum stim foarte numeros, tolereaza
mai cu dificultate componenta celulozica a fructelor.
Consumul de fructe sub forma de sucuri, vizeaza insa o
paleta mult mai larga de boli, si, implicit de bolnavi, boli ca obezitatea, ateromatoza si dislipidemia
– boli ce se caracterizeaza prin cresterea grasimilor totale din singe sau
numai a unor fractiuni lipidice de genul trigliceridelor si a colesterolului;
mai beneficiaza de actiunea sucurilor de fructe si cei care sufera de diabet, anemie, insuficienta
cardiaca, hipertensiune arteriala,
litiaza biliara si renala cu acid uric,
alte boli hepatice si renale, ca si
diverse afectiuni intestinale.
Inlocuirea alimentelor concentrate si hipercalorice cu
fructe si legume
Sucurile din fructe
Uneori, fructele si zarzavaturile sunt suportate mai
cu dificultate de catre unii, din cauza unor particularitati reactive ale
tubului digestiv, sau din cauza unor suferinte ale acestuia, se impune ca, in
aceste situatii, sa beneficiem de proprietatile lor complexe, pe linie
nutritiva, consumindu-le sub forma de sucuri.
Sucurile de fructe, caci acestea se bucura in special de
o larga utilizare, se obtin prin stoarcerea fructelor sanatoase, ajunse la
maturitate.
Ideal ar fi, ca sucurile de fructe sa fie consumate in
stare proaspata, respectiv imediat sau numai la scurt timp dupa prepararea lor.
Cand, din diverse motive, aceste sucuri nu sunt
consumate imediat dupa prepararea lor sau la scurt interval dupa aceasta se
presupune, ca ele vor fi afectate de fermentatia alcoolica sau vor fi
deteriorate pe calea diversilor agenti poluanti, a diverselor ciuperci si
levuri, care vor contribui la degradarea lor calitativa.
Sucurile de fructe si legume avand, valoare energetica
redusa, pot inlocui alimentele concentrate si hipercalorice, reducand astfel
substantial nivelul energetic al ratiei alimentare, fara a diminua volumul
mesei.
E bine de stiut din acest punct de vedere, ca daca 100
g de paine ne dau in jur de 230-250 calorii, aceeasi cantitate de pepeni
galbeni sau rosii ne dau in jur de 30-40 calorii. Daca, 100 g smantana ne dau
in jur de 200-300 calorii, o aceeasi cantitate de mere, pere sau prune, ne
furnizeaza abia intre 71-80 calorii. Daca, 100 g ciocolata ne dau in jur de
500-600 calorii, o cantitate identica de dulce natural, de exemplu, de
struguri, ne dau abia in jur de 90-100 calorii.
Sucurile de fructe si legume o constituie ateromatoza
si dislipidemiile, caracterizate dupa cum am mai precizat prin cresterea
grasimilor din singe ca si a colesterolului, ca si prin depunerea acestuia in
peretii arteriali, fapt ce favorizeaza aparitia ruginii biologice care este
ateromul si care duce la strimtorarea arterelor, cu tot ce decurge din aceasta
realitate. Prin absenta practic totala a grasimilor din fructe si legume dulci
ca si a colesterolului, acestea vor atenua implicit dislipidemia si, in plus,
vor antrena o parte din colesterolul ajuns cu bila in intestin, impidicind
astfel reabsorbtia sa.
Sucurile, mai ales cele sarace in glucide, pot fi date
la diabetici fiind bine tolerate.
Indicate in
anemiile obisnuite, pentru ca stimuleaza secretia gastrica,
apoi pentru ca favorizeaza absorbtia fierului si in sfirsit pentru ca
stimuleaza formarea de globule rosii.
Scad colesterolul
din singe si din bila, prevenind astfel concentrarea si
precipitarea lui in colecist, sub frma de calciu. In acelasi timp, tot sucurile
de fructe si de legume dezintegreaza acidul uric, prevenind pe aceasta cale formarea
calculilor renali, pe baza de urati.
In bolile renale, care
evolueaza cu cresterea retentiei de apa, ca si in acelea cu retentie de
substante azotate in singe (uree si acid uric), aceleasi sucuri prin actiunea
lor diuretica impiedica acest inconvenient.
Au efect diuretic
- sucurile de fructe si de legume influenteaza
favorabil si evolutia insuficientei cardiace; totodata vitaminele si zaharurile
naturale continute de fructe si unele zarzavaturi tonifica muschiul inimii,
crescandu-i astfel puterea de contractie.
Sucul de struguri poate
acoperi 90-95 la suta din necesitatile de vitamina C ale organismului.
Sucul de rosii este
si el bogat in acid ascorbic, rspectiv in vitamina C, apoi in caroten, fier si
potasiu. Acest suc stimuleaza secretiile digestive, motiv pentru care luat
inainte de masa este aperitiv, ca si sucul de telina. Sucul de rosii
reprezinta, in plus, o bautura reconfortanta, cu indicatii speciale in anemii
si convalescenta.
Sucul de varza
alba reprezinta la rindul sau un bogat rezervor de
vitamina C, de derivati sulfurosi cu marcata activitate antimicrobiana, ca si
de saruri. Contine, de asemenea un principiu activ cu actiune antitiroidiana,
ca si un factor cicatrizant in ceea ce priveste ulcerele gastroduodenale.
Sucul de morcovi impresioneaza
prin calitatile mari de caroten, motiv pentru care se bucura de mare trecere in
toate bolile tributare lipsei sau insuficientei de vitamina A din organism.
Sucul de ridichi
negre da rezultate excelente in colecistitele si
angiocolitele cronice, mai ales insotite de constipatie, exercitind efecte
benefice asupra peristatismului intestinal, ca si asupra musculaturii netede a
canaliculelor biliare, usurind in felul acesta secretarea bilei.
Alte fructe si legume
telina
si cicoarea sunt aperitive, adica sporesc apetitul;
ridichile
si salata sunt depurative, adica contribuie la curatirea interna a organismului;
sparanghelul,
prazul, pepenii si fructele in general sunt diuretice, adica favorizeaza eliminarea
urinii;
usturoiul
si ceapa sunt, la rindul lor, printre altele si vermifuge, adica contribuie la
eliminarea parazitilor intestinali;
varza
rosie este expectoranta;
varza
alba, gratie vitaminei U pe care o contine in cantitati semnificative, este
cicatrizanta pentru ulcerele tubului digestiv;
anghinarea este colagoga,
adica favorizeaza eliminarea bilei, contribuind pe aceasta cale la optimizarea
digestiei intestinale;
merele - consumate fie
coapte fie rase, fie sub forma de zeama, s-au dovedit de o mare utilitate in
tratamentul colitelor si enterocolitelor, mai ales cind acestea tin de virsta
copilariei, si asta gratie sarurilor de pectina pe care aceste fructe le
contin, si in special acestui constituent deosebit al acestor saruri,
reprezentat de pectatul de nichel;
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu