Cauta pe blog

Lipsa somnului creste starea de anxietate

Perioada de odihna este diferita de la o persona la alta, dar in principal, ne este indicat sa dormim in jur de 7 - 8 ore pe noapte. 

Chiar daca dormim, dar nu reusim sa ne odihnim, pentru ca nu avem un somn calitativ superior, pe termen lung insomnia poate creea complicatii, de la stari usoare de nervozitate, anxietate si apatie pana la depresie puternica si atacuri de panica. 

Factorii care conduc la insomnie

Alimente interzise inainte de culcare

- cafea

- ciocolata

- grasimi

- alcool

- bauturi energizante

- ceai negru

- ceai verde


Activitati interzise inainte de culcare

activitatea fizica in exces - evitati antrenamentele grele si intense cu cel putin o ora inanite de culcare

vizionarea filmelor violente inainte de culcare;

evitati starea de agitatie - rezultatul problemelor familiare sau financiare

medicamentele - folosite in tratamentul astmului, steroizii folositi in tratatea artritei, medicatia pentru tensiune cat si unele antidepresivele pot dezechilibra procesul de odihna.

Lipsa somnului creste starea de anxietate

Alimente pentru un somn linistit si profund

- ceai combinat din tei si musetel;

- o cana de lapte cald cu putina miere;

- ceapa - consumata la cina, o salata usoara cu un continut mai mare de ceapa va va induce un somn linistit si odihnitor

- bio-melatonina - o pastila administrata cu o jumatate de ora inainte de culcare, are proprietati sedative

Pentru o perioada scurta de timp 14 - 15 zile se poate apela la somnifere naturiste (bio-melatonina, bien-dormir), dar daca situatia nu se imbunatateste trebuie sa faceti urgent un consult medical, pentru a elimina oricare alte motive responsabile de perturbare a somnului.

Aceste motive medicale pot include probleme cu rinichii sau prostata (atunci cand mergeti des la toaleta in timpul noptii), apnea nocturna, sindromul picioarelor nelinistite sau refluxulul gastro-esofagian - care te pot trezi noaptea din somn.

Cercetatorii au descoperit ca riscul de raceala este direct proportional cu numarul orelor de somn, astfel, persoanele care dorm mai putin de 7 ore pe noapte prezinta un risc mai mare de a raci.

Conform specialistilor, studiile arata ca inevitabil, cu cat inaintam in varsta ne sunt necesare mai putine ore de somn, daca pana la varsta de 14 ani avem nevoie de minim 10 ore de somn, dupa 70 de ani 5-6 ore de odihna pe noapte sunt mai mult decat satisfacatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu