Cauta pe blog

Remedii si suplimente alimentare cu efecte secundare

Stim cu totii ca in majoritatea cazurilor remediile naturiste si suplimentele alimentare nu prezinta riscuri mari, dar in anumite situatii specifice se intalnesc reactii alergice sau daca sunt luate in cantitati mari sau in anumite combinatii remediile naturiste cat si suplimentele alimentare prezinta cateva efecte secundare.


remedii naturiste cu efecte secundare


Anasonul

De evitat in sarcina. Totusi, anasonul din alimente se permite. Nu-l luati impreuna cu fier. Poate induce sensibilitate la lumina solara, nu stati la soare. Nu utilizati in cazul in care a luati preparate hormonale.


Arginina

Luaţi sub supraveghere medicala, în exces pot apărea greţuri şi diaree. Evitati in cazul in care aveti herpesu genital -  poate favoriza recidivele. Efectele pe termen lung nu sunt cunoscute. Luati-l cu cel putin 90 de minute înainte sau după masă. Este contraindicată în boli cardiace, afectiuni renale sau cancer,  în cazul în care nu este recomandat de doctorul dumneavoastra.


Arnica

Nu trebuie aplicata direct pe rana cutanata deschisa sau sangeranda. De evitat in sarcina. Poate cauza o erupţie alergică la persoanele sensibile in cazul de utilizare prelungita.


Acidul folic

Nu trebuie sa depasiti 1000 mcg pe zi. Fara sfatul medicului o doza mai mare de 400 mcg foarte masca deficitul de vitamina B12, excesul pot produce lezarea nervilor daca aveti un deficit de vitamina B12. Poate interfera cu actiunea medicamentelor antiepileptice. Nu utilizati daca aveti cancer decat cu sfatul medicului.


Astragalus

Nu luati daca urmati tratament cu ciclofosfamida.  De asemenea nu luati in cazul unei infecţii acute cum ar fi cea insotita de febra ridicata sau inflamatie pronuntata.


Beta- Carotenul

Evitati in timpul sarcinii, sau daca aveti hipotiroidism. Cel mai bine se administrează ca un complex de suplimente cu carotenoizi. Dozele mari pot colora pielea in portocaliu, nu aduc niciun beneficiu ci pot  chiar face rău.


Bromelaina 

Poate cauza greturi, varsaturi, diaree, eruptii si sangerari menstruale abundente. Poate creşte riscul de sangerare la persoanele care iau aspirină sau medicamente anticoagulante.  Nu luati daca sunteti alergic la ananas.


Calciul

Nu depasiti 500 mg  pe zi decat sub supravegherea medicului. Evitati calciul care provine din cochilii
de scoici, faina de oase si dolomit,  poate fi contaminat cu plumb. Excesul de calciu poate cauza constipatie.  Inainte de a începe tratamentul cu calciu faceti un control medical pentru a verifica sa nu aveti calculi urinari formati din oxalat de calciu.


Magneziul

Magneziul nu se ia niciodata cu lapte, nici chiar dupa o ora de la administrarea pastilei de magneziu nu se consuma lapte. Laptele in combinatie cu magneziu duce in timp la perforarea intestinelor.


Carnitina

Folositi doar forma L-Carnitina şi doar cu acordul doctorului. Forma "D"  poate înlocui forma activa de carnitina din tesuturi ducând la slabiciune musculara. Doze mai mari de 2 g pot produce dureri gastrice, greturi si diaree. In caz de utilizare prelungită trebuie monitorizate nivelurile carnitinei în sânge şi urină. In bolile renale trebuie folosit cu grijă. Efectele pe termen lung  asupra sanatatii sunt necunoscute.


Cascara

De evitat in sarcina sau in cazul unei boli epuizante. Nu luaţi o perioada mai mare de 8 zile daca nu vi s-a recomandat de doctor. Nu utilizati daca aveti o inflamatie intestinală, obstructie sau dureri abdominale. Poate produce dependenţă de laxative şi diaree. Nu luati impreuna cu medicamente anticoagulante cum ar fi warfarina.


Castanul sălbatic

Evitati in sarcina sau daca suferiti de o boală renală. Poate interfera cu alte medicamente in special cu anticoagulantele si poate produce iritatie intestinală.


Chimenul

Nu utilizati in scop medical mai mult de 6 saptamani.


Cimicifuga

Evitati daca sunteti gravida sau alaptati. In cazul în care ati urmat un tratament estrogenic, consultati un doctor înainte de a luat cimicifuga. Nu utilizaţi mai mult de 6 luni. Evitati in caz ca aveti o boala cardiaca sau luati medicamente antihipertensive. Poate cauza tulburări gastrice, cefalee, bradicardie, ameţeli, greţuri tulburări de vedere, varsaturi, afectarea circulatiei sanguine si tulburari hepatice.


Coada soricelului

Rare ori tratamentul cu aceasta planta poate cauza eruptie cutanata. Nu utilizati planta in sarcina. In doze mari poate cauza cefalee si ameteli. Poate induce sensibilizarea pielii la lumina solara, deci nu va expuneti la soare.


Coenzima Q10

Nu luati mai mult de 20 de zile o doza zilnica mai mare de 120 mg fara aviz medical. Efectele secundare cum ar fi arsurile retrosternale, greturile si durerile gastrice pot fi evitate prin administrarea suplimentului in timpul mesei. Poarte reduce acţiunea warfarinei.


Complexul de vitamine B

Nu depasiti doza recomandata in prospect.


Cuprul

Nu luati daca aveti boala Wilson. Ca regula de baza, nu depasiti un miligram pe zi. Dozele crescute pot produce dureri gastrice, diaree şi greţuri şi administrarea pe termen lung poate afecta ficatul si rinichii.


Curcumina

La unele persoane poate cauza arsuri retrosternale.


Echinacea

De evitat daca suferi de boala imuna cronica sau de o boala autoimuna de exemplu: tuberculoza, lupusul eritematos diseminat, scleroza multiplă sau poliartrita reumatoida. De asemenea evitati daca luati medicamente anti-HIV, anti anxietate, imunosupresoare, anticolesteromiante şi antineoplazice. Evitati sa folositi impreuna cu medicamente toxice pentru ficat cum ar si corticosteroizii anabolici, metotrexat şi  ketoconazol, deoarece  agravează afectarea hepatica. Nu luati echinaceea daca sunteti alergici la plante înrudite cum ar fi: crizantemele, ochiul boului sau rujina. Nu utilizaţi mai mult de 8 saptamani.


Enzimele digestive

Suplimentele cu alfa galactozitaza altereaza procesul de descompunere a carbohidratilor: nu le utilizati fara sfatul medicului daca suferiti de diabet zaharat. Nu le utilizati daca aveti de asemenea galactozemie, sunteti sensibili la ciuperci si penicilina (adesea sunt preparate dintr-un anumit tip de ciuperca).


Gheara Pisicii

Nu outilizati daca aveti hemofilie sau sunteti gravida sau urmati tratament cu imunosupresoare. Efectele secundare pot fi: cefalee, dureri gastrice sau dificultati respiratorii. Poate afecta fertilitatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu