Cauta pe blog

DA sau NU in alimentatie

Nu este sanatos sa consumi mancare gatita la micul dejun
Nu e intotdeauna asa. Se poate manca la micul dejun bacon slab la gratar, cu oua fierte si rosii gatite tot la gratar. Se mai pot servi ciuperci gatite fara ulei cu paine integrala. Un astfel de mic dejun este si sanatos, si hranitor.

Un produs este neaparat sanatos daca pe eticheta scrie continut redus de grasimi
Daca grasimile sunt inlocuite cu alti ingredienti, atunci produsul poate fi chiar mai bogat in calorii decat daca ar fi continut mai multe grasimi.

Fructele sau legumele congelate nu sunt la fel de sanatoase precum cele proaspete
Cantitatea de vegetale recomandata pentru fiecare zi este de cel putin cinci portii si nu conteaza daca legumele si fructele sunt proaspete, congelate, uscate, in compot sau sub forma de suc (desi sucul de fructe nu trebuie consumat mai mult decat o data pe zi). Fructele uscate precum smochinele, stafidele, curmalele sau prunele sunt bune pentru ca ne ofera energie sub forma de glucide si sunt o sursa bogata de fibre.

Mancarea vegetariana este o alternativa mai benefica pentru sanatate
Nu intotdeauna! Exista si mancaruri vegetariene care contin multe grasimi, in timp ce carnea rosie slaba, de pe care s-a indepartat grasimea vizibila, nu face nici un rau. Alte optiuni nonvegetariene cu continut scazut de grasimi sunt carnea de pui fara piele si pestele gatit fara ulei sau cu ulei putin.

Fructele de avocado sunt daunatoare
Fals! Acestea contin grasimi monosaturate care mentin sub control nivelul colesterolului din sange. In cadrul unui regim alimentar sanatos, tendinta este aceea de a reduce cantitatea de grasimi saturate consumata si de a le inlocui pe acestea cu grasimi nesaturate. De asemenea, trebuie sa se reduca cantitatea totala de grasimi consumata. O jumatate de fruct de avocado poate fi una dintre cele cinci portii de fructe care trebuie consumate zilnic.

Daca nu pui cu mana ta sare in mancare inseamna ca mananci nesarat
Fals! Numai 10-15 la suta din continutul total de sare al mancarii reprezinta ceea ce adaugam noi la masa, 75 la suta provenind din mancarea semipreparata sau gata preparata. O persoana consuma zilnic cam 9 grame de sare, adica aproximativ doua lingurite. Cantitatea recomandata este de doar 6 grame.

Margarina contine mai putine grasimi decat untul
Fals! Untul si margarina contin tipuri diferite de grasimi, dar cantitatea este aceeasi sau aproape aceeasi. Pe oricare dintre acestea ati alege-o, aveti grija sa nu faceti abuz!

Dulciurile sunt o sursa de vitamine
Fals! Dulciurile contin mult zahar si nu vitamine sau minerale. Consumul regulat de dulciuri intre mese conduce la deteriorarea dintilor. Daca doriti gustari bogate in vitamine si minerale consumati fructe cat mai variate.

Sucul de fructe contribuie la deteriorarea dintilor
Foarte adevarat! Zaharurile din fructele si legumele in stare naturala nu dauneaza dintilor. Dar prin extragerea sucului din fructe se elibereaza zaharuri care pot dauna dintilor, mai ales daca se consuma frecvent. Este recomandat ca sucul de fructe sa fie consumat in timpul mesei, mai ales in cazul copiilor. Intre mese se poate consuma lapte sau apa.

Nu patim nimic daca sarim peste micul dejun

Fals! Cind dormim, postim timp de aproximativ opt ore si este esential sa intrerupem acest post. Desi cei care nu mananca dimineata isi recupereaza necesarul de energie in cursul zilei, ei nu prea au sanse sa recupereze vitaminele si mineralele pe care le pierd la un simplu mic dejun. In plus, daca sarim peste micul dejun avem tendinta sa luam gustari cu continut mare de glucide sau lipide pe la mijlocul diminetii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu