Iata cateva dintre mirodeniile
cele mai cunoscute si folosite nu numai pentru ca dau gust mancarii ci si
datorita efectului lor tamaduitor.
Anasonul vine din Egipt Mexic sau Spania si este extras din fructele de anason stelat. El pune în mişcare sucurile digestive, elimina flegma din plamani.
Recomandare: anasonul da un gust mai fin mancarurilor pe bază de ciuperci şi peşte.
Coriandrul provine din India si Sri Lanka, stimuleaza pofta de
mancare, alina crampele la stomac.
Recomandare: coriandrul
se foloseste la fripturi si vanat.
Cuisoarele provin din estul Indiei si din Madagascar. Inca din evul
mediu ele au fost folosite impotriva durerilor de cap sau de dinti. Dentistii
folosesc si astazi uleiul de cuişoare.
Recomandare:
in cazul inflamatiilor oaselor şi articulaţiilor. In mancare se foloseste la
sosuri si prajituri.
Ghimbirul este importat din Asia si America de Sud. El calmeaza
nervii, alina durerile şi tusea, linisteste convulsiile intestinului si este
folosit împotriva răului de maşină.
Recomandare: ghimbirul
fragezeste mancarurile pe baza de carne.
Kardamomul importat de obicei din India face parte din aceeasi
familie cu ghimbirul. Actiunea sa tamaduitoare in bolile de digestie si starile
de indispozitie este cunoscuta de mult timp.
Recomandare: pentru
condimentarea mancarurilor pe baza de carne.
Nucsoara este fructul nucului in tamaios si provine din Indonezia Sri
Lanka. Nemtii consuma 1/3 din intreaga recolta. Anumite substante din nucsoara
stimuleaza psihicul, sunt ca niste droguri.
Recomandare: nu
folositi nucsoara mai veche de un an caci pot aparea tot felul de micoze
periculoase. Se pune in salata si mancaruri cu carne.
Scortisoara vine mai ales din Sri Lanka (este defapt scoarta unui
copac). Are un efect afrodisiac (erotizant) Apara stomacul de ulcer.
Recomandare: se
foloseste la sosuri si prajituri, batoanele de scorţişoară sunt mult mai
aromate decat praful.
Sofranul se cultivă in zona Mării Mediterane si in special în Spania.
Are virtutii diuretice şi dezinfectante.
Recomandare: se pune
in orez si in cozonac pentru a le da o culoare galbenă aurie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu