Poate parea absurd sa recomanzi retete de deodorante domestice cand rafturile prăvăliilor se rup cu ele. Seducatoare si bine mirositoare, cosmeticele industriale, nu sunt chiar asa de nevinovate pe cat se crede, asa ca, multa lume renunta la ele în favoarea unor preparate naturale de pe vremea bunicii ieftine şi neagresive pentru cei care le folosesc.
O piatra magica - alaunul
Alaunul este compus din saruri de aluminiu si de potasiu. El are forma unei pietre uşor translucide si se gaseste la magazinele care vand produse chimice. Foarte astringent, e suficient sa inmoi o bucată de alaun in apa si sa-l treci umezit peste piele pentru a „frana” in mod eficient transpiratia, in locurile unde ea se produce abundent: subsuori, talpa picioarelor, maini.
O planta minune - salvia
Decoctul de salvie sau maceratul de frunze de salvie băgate în oţet constituie
un mijloc natural excelent de lupta cu transpiratia. Adaugati cateva
linguri de decoct sau de macerat in apa din baie sau clatiti-va cu apa
imbogatita cu unul din aceste preparate.
Frunzele de salvie uscate, pisate si transformate in pulbere pot fi folosite
asemenea talcului. Pulverizati-le la subsuori si pe talpi. In trecut, pudra de
salvie era folosită în interiorul pantofilor pentru a evita transpiratia
picioarelor pe timp de vară.
Un leac calugaresc - rozmarinul
Se spune ca monahii benedictini nu miroseau niciodata a transpiraţie, fiinca se spalau cu otet neutralizant de rozmarin. Tonifiant, astringent si aromatic, se bucura de reputatie largă în evul mediu. Se pune la macerat un pumn de flori şi de frunze de rozmarin într un litru de otet vreme de 15 zile la soare. Se filtreaza si se trage în sticle. Puneti apa rece intr-un lighean, adaugati 4-5 linguri de otet de rozmarin si clatiti-va până la brâu. E o veritabila binefacere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu