Cercetatorii si-au pus aceasta intrebare de mai bine de un secol si raspunsul este clar: diferentele dintre oameni cand vine vorba de inteligenta si testele de inteligenta se datoreaza si inteligentei ereditare, genetice.
Prin genetica intelegem informatia transmisa de la o generatie la alta prin intermediul ADN-lui.
Dar toti oamenii impart 99,5 % din cele 3 miliarde de perechi de ADN, deci doar 15 milioane de diferente ADN ne separa la nivel genetic si ne fac indivizi unici.
Trebuie sa luam in calcul in ceea ce priveste testele de inteligenta ca majoritatea intrebarilor din chestionarele IQ includ examinari privind abilitatile cognitive si informatiile dobandite si acumulate in timpul scolii. Inteligenta este de fapt o totalitate a abiltatilor cognitive generale care reflecta performanta atinsa de un individ in rezolvarea testelor cu grad treptat si ridicat de dificultate.
Materialul genetic, genele, fac diferenta, dar nu inseamna totul in acesta ecuatie. Genele inteligentei influenteaza in proportie de circa 50 % cand se face evaluarea inteligentei unui individ, deci restul inteligentei de 50% provine din influenta factorilor mediului in care a crescut si s-a dezvoltat individul pe parcurul vietii.
Aceste estimari au fost rezultate in urma studiilor provenite din urmarirea capacitatii de invatare si a inteligentei genetice pe grupuri de copii care au fost crescuti de parintii naturali, copii adopati sau institutionalizati si respectiv frati gemeni care impart acelasi material genetic, acelasi ADN.
Conform acestor studii s-a putut afla ca, de exemplu, copii adopati ajung la maturitate sa aiba acelasi comportament si grad de inteligenta ca si copii care sunt crescuti de parintii lor biologici. Similar este si faptul ca parintii adoptivi si copilul adoptat nu corespund tipic ca si inteligenta.
In ultimii ani cercetatorii au cautat genele care sunt raspunzatoarea de inteligenta unui individ si au ajuns la concluzia ca multe dintre aceste gene indeplinesc acest atribut.
Recent, un studiu desfasurat pe un numar de 1000 de indivizi a avut ca rezultat identificarea genelor care explica diferenta de inteligenta in procent de 5% dintre indivizi. Dar acesta este decat inceputul si mai e drum lung pana la identificarea celor 50%.
O alta particularitate importanta o constituie influenta genetica a inteligentei pe parcursul inaintarii in varsta a indivizilor, astfel de la un procent de 20% in copilarie acesta creste la 40% la adolescenta ajungand la o capacitate de 60% la maturitate.
O posibila explicatie este faptul ca copii cauta experiente care coreleaza si dezvolta abilitati pe baza inclinatiilor lor genetice mostenite.
Abilitatea de predictie a potentialului cognitiv cu ajutorul geneticii s-a dovedit foarte utila pana in prezent. De exemplu oamenii de stiinta au folosit ADN-ul pentru a alcatui o harta a genelor care sunt implicate in legatura dintre minte, inteligenta si creier. Implicatiile practice privind genele cognitiei, invatarii si inteligentei, s-au dovedit utile in identificarea anumitor boli cum ar sindromul Down care este raspunzator de dizabilitatea intelectuala la copii.
Gasirea genelor care sunt implicate in dezvoltarea bolilor mintale ne va ajuta pe viitor pentru a preveni sau cel putin ameliora aceste boli cognitive.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu