In zilele noastre multi oameni sufera de pierderi de memorie si lipsa de concentrare. Aceasta se mai numeste si ceata mentala care apare datorita dietei sarace in nutrienti, a lipsei somnului sau a rezistentei la insulina. Vestea buna este ca exista multe alimente sanatoase care imbunatatesc memoria si odata introduse in dieta vor ajuta creierul sa functioneze la cele mai inalte standarde. Consumate regulat, eliminand totodata fast food-ul, aceste alimente vor creste cognitia si te vor ajuta sa atingi claritatea mintala mult dorita.
Lista cu alimentele care imbunatatesc memoria
Otetul de mere bio - cand incercam sa ne amintim ceva si nu reusim aceasta se datoreaza faptului ca ceva nu functioneaza la nivelul sistemului noastru digestiv. Otetul de mere adaugat in dieta zilnica ne ajuta la cresterea aciditatii stomacului si totodata la o mai buna digestie a alimentelor facilitand absorbtia crescuta a nutrientilor din alimente. Acesti nutrienti sub forma de vitamine si minerale sunt necesare functionarii optime a creierului. O lingurita de otet de mere dizolvat intr-un pahar cu apa inaintea fiecarei mese va imbunatatii digestia si totodata va conduce la o mai buna functionare a creierului.
Avocado – este unul dintre cele mai sanatoase fructe de pe planeta si este bogat in grasimi natural sanatoase. Avocado contine vitamina K care protejeaza creierul contra AVC – accidentelor vasculare cerebrale. Hiperglicemia sau hipoglicemia adesea conduc la ceata mentala iar consumul de avocado ajuta la echilibrarea glicemiei in mod natural.
Somonul – este una din cele mai sanatoase surse de acizi grasi Omega 3 care ajuta organismul sa construiasca noi celule nervoase. Vitamina D din somon imbunatateste starea de spirit si astfel te simti mai calm si focusat datorita imbunatatirii sistemului nervos. Cel mai bine este sa fie consumat somonul salbatic nu de crescatorie.
Afinele – multe strudii arata ca afinele scad riscul aparitiei disfunctiilor neurologice ca de exeplu a bolii Alzheimer sau a Dementei. Nivelul crescut de vitamina C scade inflamatia creierului si creste functiile cognitive, acest lucru va imbunatatii comunicarea interneuronala cat si cresterea rapiditatatii comunicatrii intre neuroni.
Telina de frunza (Apio) – Daca mananci telina la cina sigur o sa ai un somn odihnitor si linistit. Telina de frunza contine un compus natural care echilibreaza tensiunea arteriala si calmeaza sistemul nervos central. Un somn odihnitor iti imbunatateste abilitatile de memorare si creste capacitatea de concentrare pe timpul zilei. 8 ore de somn este esential pentru un creier sanatos.
Uleiul de Krill – capsule – uleiul de krill este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri marine care contine DHA si EPA. DHA si EPA sunt esentiali pentru cresterea performantelor creierului, te vor ajuta sa cresti capacitatea de concentrare si totodata creierul va avea posibilitatea de a absorbi mai multa informatie. De asemenea uleiul de Krill scade inflamatia din creier fiind un aliment antiinflamator.
Frunzele de sfacla rosie – Frunzele de sfecla rosie sunt unele dintre cele mai sanatoase frunze care pot fi adaugate in salate. Rezistenta la insulina este o disfunctie a organismului care nu permite energiei sa fie transportata eficient catre celulele creierului. Frunzele de sfecla rosie sunt cea mai buna sursa naturala de potasiu care scade rezistenta la insulina, astfel permitand nutrientilor sa ajunga in celulele creierului imbunatatind cognitia.
Ouale – ouale contin un nutrient importand numit colina. Organismul foloseste acest nutrient pentru a produce neurotransmitatori sanatosi si acetilcolina care imbunatateste memoria si starea de bine din creier. De asemenea ouale contin vitamina B care contribuie la reducerea depresiei si a anxietatii.
Nucile Pecan – sunt un superaliment. Contin cea mai mare cantitate de antioxidanti dintre toata gama de nuci de pom. Acestia reduc deteriorarea creierului odata cu inaintarea in varsta si astfel, consumand 2, 3 nuci Pecan se poate imbunatatii memoria, atentia si concentrarea, reducand riscul de aparitie a disfunctiilor mentale.
Uleiul de masline extravirgin – contine acizi grasi omega 9 care fata de uleiurile de floarea soarelui si de rapita care contin omega 6 si sunt inflamatoare, uleiul de masline ajuta creierul si cognitia si are proprietati antiinflamatoare prin continutul ridicat de antioxidanti si polifenoli. Imbunatateste memorarea si poate chiar sa ajute la stoparea deteriorarii si recuperarii functiilor creierului. Acizii grasi din uleiul de masline extravirgin ajuta la producerea de noi neuroni si la cresterea hormonilor de serotonina si dopamina din creier.
Rozmarinul – aceasta planta, cu o minunata aroma si un gust deosebit, adaugata in mancare ajuta la protejarea creierului impotriva neurodegenerarii. Acidul carnosic din rozmarin protejeaza creierul de radicalii liberi.
Turmericul – este o mirodenie antica cunoscuta de mii de ani pentru proprietatile sale vindecatoare. Consumul de turmeric reduce inflamatia la nivelul intregului organism si in spacial a creierului. Scaderea inflamatiei permite o mai buna functionare a creierului.
Cafeaua neagra – cafeaua contine polifenoli si cafeina ceea ce contribuie la imbunatatirea starii de spirit si imbunatatirea memoriei. Important este sa nu se consume mai mult de 2 cesti pe zi. Prea multa cafeina poate avea efect contrar, dar consumul moderat te ajuta sa te concentrezi mai bine si sa procesezi informatia mai rapid.
Dupa cum observam, exista multe alimente care imbunatatesc functiile creierului si cognitia, singurul aliment care consumat in excces devine inamicul principal al unei diete sanatoase este zaharul. Acesta este adaugat in majoritatea alimentelor procesate, iar consumul acestora nu furnizeaza necesarul de nutrientii de care creierul are atata nevoie pentru o functionare optima.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu