Consuma alimente cu indice glicemic mic
Aceste alimente nu doar ca au indice glicemic mic dar odata consumate elibereaza treptat glucoza in sange, deci cresc treptat glicemia astfel eliberand energie pe o perioada mai lunga de timp.
Aceste alimente nu doar ca au indice glicemic mic dar odata consumate elibereaza treptat glucoza in sange, deci cresc treptat glicemia astfel eliberand energie pe o perioada mai lunga de timp.
Alimentele cu indice glicemic mic sunt:
- mere
- banane (maxim o banana pe zi, pana in ora pranzului)
- legume verzi
- fasole
La polul opus se situeaza alimentele cu indice glicemic mare (dulciuri - prajituri, bomboane, sucuri), acestea, cresc rapid nivelul glucozei in sange si au efect de Yo-yo, dupa 2-3 ore glicemia scazand sub pragul inregistrat la inceputul ingerarii acestor alimente, aparand iar senzatia de foame.
Deci, manaci dulce poate doar cand iti scade glicemia drastic pentru a o stabiliza. Multi dintre noi am avut senzatia neplacuta atunci cand am uitat sa manacam de dimineata si am baut poate doar o cafea (care si aceasta scade glicemia) si ne trezim dupa 5-6 ore ca mai avem putin si lesinam de foame.
Consuma alimente bogate in fibre
Se stie ca fibrele solubile intensifica senzatia de satietate si o prelungesc. SAlimentele recomandate bogate in fibre solubile sunt:
- mere
- piersici
- portocale
- struguri
- legume
- cereale integrale
Gustari sanatoase intre mesele principale
Foamea mare dintre mesele principale poate fi atenuata daca luam o gustare satioasa, de exemplu:
- fistic
- migdale
Acestea odata ingerate, declanseaza secretia de colecistochinina (hormon asociat cu starea de satietate).
Bea apa
Cand iti este sete, renunta la sucuri chiar si cele naturale si potoleste-ti setea cu apa. Suntem 75% apa, deci trebuie sa ne hidratam. Uneori senzatia de foame poate fi stinsa cu un pahar de apa, creierul transmite astfel de semnale, iar apa, pe moment poate satisface aceasta cerinta, dar pe o perioada scurta de timp.
Consuma aceleasi alimente cateva zile
Daca consumam 2-3 zile la rand aceleasi alimente, creierul nu va mai fi atat de nerabdator sa vina ora mesei, deci senzatia de foame nu va mai fi asa de intensa. De preferat ca acest fel de mancare sa nu fie presarat cu prea multe condimente (ajung 2 - ex. sare, piper) caci acestea cresc secretia de hormoni ce stimuleaza pofta de mancare.
Dormi cel putin 7 - 8 ore pe noapte
Studii arata ca persoanele care nu dorm suficient au un nivel scazut al hormonului Leptina (hormonul care inlatura senzatia de foame) si un nivel ridicat al hormonului grelina (hormon care stimuleaza pofta de mancare).
Ia suplimente cu SPIRULINA
Un comprimat din aceasta alga minunata luat inainte cu o jumatate de ora inainte de ora mesei reduce pofta de mancare cu succes.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu