Cauta pe blog

Traditii si obiceiuri de Sfantul Gheorghe

Crestinii ortodocsi sarbatoresc ziua Sfantului Gheorghe care in traditia populara este cunoscuta si sub numele de San-George sau Sangiorz.
Sfantului Gheorghe i se mai spune si purtatorul de biruinta, iar icoanele il infatiseaza pe un cal alb simbol al puritatii, al luminii, in uniforma militara, strapungand cu sulita un balaur.

In calendarul popular, San-George este considerat a fi protector al naturii inverzite, al vitelor si al oilor. Este cel de-al doilea stalp calendaristic, alaturi de Sfantul Dumitru – Samendru – intre cele doua divinitati existand o intelegere cosmica.
Se spune ca atunci cand se aud primele broaste, San-George i-a cheile de la Samendru pentru a deschide drumul naturii catre viata, el fiind considerat inverzitorul intregii nature, semanatorul tuturor culturilor si inchizitorul anotimpului friguros. 

In ziua Sfantului Gheorghe, crestinii pun la portile caselor crengute de fag, brazed cu iarba verde sau smocuri de iarba in stalpii de sustinere ai portilor.
Pentru a fi ferite de farmece, vrajitorii si boli, animalele sunt protejate cu crengute de leustean puse la intrarea in grajduri. La tara se crede ca prin acest ritual, oamenii, vitele si semanaturile erau protejate de fortele malefice, ce deveneau extrem de active in acest moment de inceput al anului pastoral.

Comorile se aprind
In traditia populara se mai spune ca de Sfantul Gheorghe ard comorile pamantului, ele putand fi vazute. Cei care le cauta nu trebuie sa scoata niciun cuvant pentru a le putea descoperi, ca nu cumva duhul comorii sa-i amuteasca.

Fetele nemaritate isi pot vedea ursitul
In noaptea de sfatul Gheorghe fetele nemaritate pot vedea chipul ursitului oglindit intr-un vas cu apa de izvor din care nu s-a baut, daca stau goale intre lumanari aprinse, asezate sub forma de cruce.

Daca dormi in ziua de Sfantul Gheorghe esti somnoros tot anul
Traditia spune ca nimeni nu are voie sa doarma in ziua de Sfantul Gheorghe ca sa nu fie somnoros si lipsit de vlaga tot anul.

Urzicatul iti creste agerimea si harnicia
Un alt obicei de Sfantul Gheorghe, practicat de tinerii din comunitatile traditionale bucovinene este urzicatul pe furis peste partile neacoperite ale corpului cu tulpini de urzica. Astfel se crede ca vor fi mai ageri, mai harnici si mai sanatosi de-a lungul verii.

Protejarea familiei si a gospodariei
Pentru ca membrii familiei sa fie protejati de junghiurile rele si boli necrutatoare trec prin fumul si flacarile unui foc aprins, iar vitele si casele se afuma, la randul lor cu tamaie.

Se da de pomana pentru morti
De Sfantul Gheorghe se dau de pomana lapte, branza si cas.


Isi serbeaza ziua de nume toti cei cu numele de Gheorghe, George, Gheorghita, Georgeta, Geta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu