Cauta pe blog

Patela sau rotula dislocata la pisici cu ligamente rupte

Asta e o patanie de acum 1 an, cea mai groaznica de pana acum. Patita este Pufi, pisica mea de 1 an si 3 luni, careia ii place sa sara de pe casa, nu mai foloseste scari, pomi sau alte mijloace de a ajunge pe pamant. 

Parasutista, ca asa ii spun de vreo 2 luni, o parasutista fara parasuta care m-a chinuit sufleteste pana am "reparat-o". Intamplarea a facut sa-si rupa ligamentele de la piciorul stang din spate cu dislocarea patelei (rotula).

Patela sau rotula dislocata la pisici cu ligamente rupte

Am fost la veterinar, unu mai fara pretentii sa zic, care omu mi-a spus din start ca nu exista in astfel de cazuri prea multe optiuni de reparatie pe motiv ca sunt prea putini specialisti care se pricep sa puna ligamente de plastic si sa fixeze patela la locul ei. 

Exista spunea el, 3 medici care se pricep sa faca o astfel de interventie, dintre care 2 sunt plecati deocamdata din tara. S-a oferit sa ma ajute cu o reparatie in premiera cu avertismentul ca el nu a operat decat caini cu o astfel de complicatie. 

M-am gandit bine si am ajuns la concluzia ca imi iubesc prea mult animalutul chiar si nebun asa cum e si neastamparat si am ales varianta de a merge la cel de-am 3-lea doctor care se pricepe, nu am riscat.

Am ajuns la cabinetul Daisy Vet doctorul Peter de prin Pipera, un tip tinerel asa dar tare priceput. Cand am ajuns acolo, primul lucru care l-am primit a fost o observatie si anume ca am ajuns destul de tarziu pentru a-i salva ligamentele ei, adica reconstructie ale ligamentelor asa ca Dr. Peter a reparat-o punandu-i de plastic, iar patela a fixat-o pe parcursul aceleiasi operatii. 

Am uitat sa mentionez ca tipul la care apelasem inainte mi-a mentionat ca el nu se pricepe sa fixeze patela si sa-i faca si ligamentele in acelasi timp, ca e necesar sa faca 2 sau 3 operatii in decurs de 3 saptamani pentru a le rezolva pe amandoua, de parca i-ar face un fermoar acolo si cand considera dansul ca nu e ligamentul bine sau patela la locul ei, mai trage fermoarul odata si mai umbla la ele. Acum realizez cat as fi chinuit pisica daca as fi lasat-o pe mana unui nepriceput.

Dupa operatie, drept sa va spun trebuie sa recunosc ca am investit ceva bani vreo 800-1000 de ron in pisica mea, nu ca ar fi fost scumpa operatia ci ce a trebuit sa facem dupa, adica sa o tin intr-un spatiu izolat, am cumparat o cusca pentru caini unde avea si litiera si manacarea si cosuletul ei de dormit, sa nu poata sa sara de ex. de pe pat jos sau de pe scaun pentru ca degeaba trecusem prin operatie daca nu parcurgeam recuperarea ca la carte. Mata mea a stat izolata in cusca ei timp de 2 luni. Dupa primele 5 zile s-a acomodat, nu putea sa se zbantuie prea mult spatiul fiind de 1 mp.

Nu-mi pare rau ca am investit in cusca respectiva, m-a costat vreo 600 lei, pentru ca e destul de utila acum, este locul ei preferat, acolo se retrage cand vrea sa fie linistita si sa doarma avand totodata acces si afara, e ok ca nu mai strangi par din toata casa, majoritatea parului fiind in cusca. Si mai e un aspect, cand ai invitati carora nu le plac pisicile ai o optiune la care sa apelezi. Asa ca suntem sanatoase, pisica mea a devenit mai precauta si mai grijulie pe unde merge si mai ales pe unde sare si sa va mai spun ceva, s-a legat o chestie mai profunda intre noi, a realizat faptul ca mamica ei face ce poate mai bine pentru a nu se chinui si a se bucura in coantinuare de viata de pisica pe 4 picioare.

3 comentarii:

  1. Buna ziua!
    Si pisica mea a patit de curand cam acelasi lucru, doar ca nu are rotula dislocata, ci doar ruptura de ligament genunchi stang posterior, inca nu am operat-o. As vrea sa stiu cand ati facut interventia si cat a costat, daca se poate.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. Ce ați făcut cu pisica? Si a mea are ruptura de ligament si mi s-a recomandat operatie....

      Ștergere
  2. Scuze pentru intarziere, eu am oprerat imediat pisica, nu am asteptat pentru ca avea dureri cumplite, in jur de 600 ron m-a costat interventia cu tratament cu tot. Acum doctorul Fogorasi il gasiti in Gulia langa Bucuresti, si-a facut cabinet veterinar acolo. Este un doctor exceptional, eu nu am mai gasit atata pasiune si implicare la un doctor veterinar. Sanatate si sper sa se insanatoseasca pisica cat mai curand.

    RăspundețiȘtergere