Cauta pe blog

Cafeaua si afectele sale asupra sanatatii

Fie ca o servim de placere dimineata la trezire, ori la amiaza pentru a ne energiza dupa o dimineata istovitoare sau seara in club pentru a rezista pana dimineata, cafeaua simpla sau nu, reuseste sa ne bage in priza si sa ne faca  sa functionam la standarde maxime pe perioade scurte de timp.

Cafeaua si afectele sale asupra sanatatii

Cofeina, caci despre ea este vorba, este o molecula puternica din clasa alcaloide (la fel ca si cocaina) care, in doze mici, creste atentia, stimuleaza si incetineste aparitia oboselii, favorizand in acelasi timp digestia si diureza. Totusi, in exces, in cazuri izolate, poate produce palpitatii.

Soiuri de cafea si concentratia de cofeina

Pana in prezent se cunosc aproape 80 de soiuri de cafea, iar in scopuri industriale se cultiva patru tipuri: cafeaua Arabica, cafeaua Robusta, cafeaua Liberica si cafeaua Maragogype

Cafeaua Robusta - are un gust amar, mai putin aromat si este mai puternica decat cafeaua Arabica care se identifica printr-un gust aromat si rafinat. 

La polul opus se afla cafeaua Liberica, calitatea acesteia fiind mediocra pe cand cafeaua Maragogype provenita din vecinatatea orasului cu acelasi nume este o incrucisare intre soiurile de cafea Arabica si cafea Liberica pastrand in mare parte proprietatile cafelei Arabica dar totusi de calitate inferioara.

Cea mai scumpa cafea din lume

Ce a mai scumpa cafea din lume este Black Ivory (fildes negru), vanduta exclusiv in Hotelurile Antara din Maldive cu 850 de euro kilogramul, detronand cu putin timp in urma cafeaua Kopi Luwak

Pe langa pretul ridicat, Black Ivory si Kopy Luwak mai au si altceva in comun: amandoua sunt obtinute din boabe de cafea inghitite, digerate si apoi eliminate pe cale naturala de anumite animale. 

Astfel, Kopi Luwak se obtine din excrementele unei specii de pisica din Indonezia, iar Black Ivory din balega de elefant. 

Pe scurt, cele 2 specii de animale, mananca boabele de cafea crude, iar enzimele din sistemul lor digestiv descompun proteina din boabe, care devin astfel mai rafinate si mai putin amare. Specialistii relateaza ca aceste tipuri de cafele au arome deosebite, florale cu tente de ciocolata, nuci sau mecese.

In functie de modul de preparare se modifica si cantitatea de cofeina continuta, astfel, un expresso este mai sarac in cofeina decat o cafea la filtru, deci, cu cat folosim mai multa apa la prepararea sa cu atat concentratia cofeinei creste.

Efectul cafelei asupra sanatatii

Studiile arata ca o ceasca de cafea previne diabetul de tip 2, maladia parkinson, cancerul digestiv si imbunatateste memoria.

Cafeaua poate crea dependenta? - nu exista certitudini in acest sens. parerile sunt impartite - unii nu pot functiona fara cafeaua de dimineata, altii renunta oricand la ea.

Cafeaua este Indigesta? Da! - atunci cand este combinata cu laptele - taninii din cafea coaguleaza caseina din lapte si o fac mai greu de digerat.

Excesul de cafea poate produce agitatie, de preferat sa se consume nu mai tarziu de ora 16.00 pentru a te odihni corespunzator peste noapte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu