Cauta pe blog

Traditii si obiceiuri de Florii

Crestinii ortodocsi sarbatoresc Floriile in duminica de dinainte cu o saptamana de Sfintele Pasti. In aceasta zi sfanta, Iisus a intrat in Ierusalim si a fost intampinat cu ramuri de maslin. In acesta duminica se sfintesc la biserica “matisorii” – ramurile de salcie, care le-au inlocuit, in timp, pe cele de maslin si care vor apara, tot anul, sanatatea si belsugul familiei.

“Matisorii” sfintiti la biserica si adusi acasa iti poarta noroc – potrivit traditiei populare “matisorii” sfintiti de preot, in biserica, in Duminica Floriilor, au puteri magice. Impletiti in coronite si asezati deasupra usilor, la ferestre si la icoane, apara familia de boli si de alte rele, aducand spor si noroc. In zonele rurale, ramurile de salcie inmugurite se aseaza in jurul pomilor fructiferi ca sa rodeasca din plin si sunt amestecate in hrana animalelor ca sa le pazeasca sanatatea si productivitatea.

Legenda salciei – sau “matisorii” – provine dintr-o credinta populara in care Fecioara Maria a binecuvantat salcia fiindca aceasta a ajutat-o sa treaca un rau, culcandu-se ca o punte, intre cele doua maluri.

Dezlegarea la peste in duminica Floriilor
In Duminica Floriilor este dezlegare la peste, iar aceste preparate se spune ca vindeca bolile. Traditia cere ca pestele sa fie preparat in cele mai diverse moduri pentru ca in aceasta zi sfanta pestele are puteri vindecatoare, deci ii ajuta pe cei atinsi de boala sa se lecuiasca mai repede.


SUPERSTITII SI RITUALURI

Nu se mananca urzici!
Sarbatoarea Floriilor mai este numita in popor si “Nunta urzicilor” pentru ca urzicile infloresc in aceasta zi si nu vor mai fi bune de mancat.

Fetele nemaritate isi viseaza ursitul
In noaptea de sambata spre duminica de Florii fetele isi viseaza ursitul. Ca sa se indeplineasca aceasta minune, fetele de maritat trebuie sa se spele pe cap in ajunul Floriilor, cu apa in care au fiert busuioc. Acest ritual magic le ajuta sa isi viseze ursitul. Apa de dupa spalat trebuie varsata la radacina unui par inflorit, in noaptea de sambata spre duminica, inainte de ivirea zorilor, altminteri femeile vor albi de tinere.
In unele zone ale tarii, fecioarele isi pun busuioc sfintit sub perna ca sa se marite in cursul anului.

Sfintirea mortilor de Florii
Traditia cere ca de Florii mormintele sa fie curatate si stropite cu apa sfintita, iar crucile sa fie impodobite cu flori de primavara si cu crengute sfintite de salcie. Se dau de pomana pentru sufletelor celor plecati dintre cei vii, placinte si preparate din peste.


De Florii este bine sa aerisesti toate hainele. Iar daca nu cinstesti Floriile cum o cere datina, te vei umple de pistrui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu