Cauta pe blog

Umflarea glandelor salivare la pisici

Umflarea glandelor salivare la pisici este o afectiune care uneori trece neobservata, pisica nu mai bea apa si nu mai mananca 1-2 zile si abia apoi stapanul observa ca poate ar fi ceva in neregula. 
Adevarul este ca aceasta umflatura sub limba la pisici o impiedica pe aceasta sa aiba mobilitate linguala respectiv, nu mai este capabila sa scoata limba sa bea apa stand langa bolul cu apa chiar daca ii este sete si nici nu mai poate sa manance caci nu mai poate mesteca mancarea.




Daca pisica are acest comportament trebuie sa o controlati daca are o umflatura chiar sub barbie, exact sub limba. Aceasta umflatura nu este moale la palpare ci  dura, ca un tesut intarit si este nedureros la apasare.

Uneori aceasta afectiune este insotita si de scurgere a ochilor respectiv lipirea acestora observabila dimineata la trezire.

Un parametru important de luat in considerare este si varsta felinei. Veterinarul cand o s-o examineze, va tine cont de acesta. Pentru o pisica de 8-9 ani se va pune problema aparitiei unei tumori, la aceasta varsta fiind posibil sa apara astfel de excrescente. Cert este ca trebuie examinata si daca prezinta deshidratare, trebuie hidratata imediat subcutanat. Trebuie sa tineti cont in prima zi de tratament ca nu trebuie sa-i administrati vitamine, deoarece vitaminele pot hrani mai degraba tumora (daca exista), aceasta capatand dimensiuni considerabile.

Prima zi de tratament trebuie sa contina antibiotic si antinflamator injectabil. Pisica se hraneste cu seringa iar mancarea poate fi sub forma de pasta de preferat mai lichida, iar apa trebuie administrata tot cu seringa in coltul gurii putin cate putin. 
Tratamentul dureaza cel putin 5 zile (antibiotic si antiimflamator). Daca nu este tumora si aceasta umflatura este decat o infectie a glandelor salivare sublinguale atunci din a doua zi de tratament o sa observati o inmuiere a tesutului umflaturii. Pisica va incerca sa bea apa singura si chiar sa manance. Chiar daca reuseste sa se descurce singura nu renuntati la tratamentul de 5 zile caci daca renuntati este posibil ca infectia sa reapara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu