Cauta pe blog

Ce sa mananci ca sa nu ai carii

Alimente care protejeaza dantura

Carne, lactate, branzeturi si nuci – Contin cantitati considerabile de calciu si fosfor care protejeaza smaltul dintilor.

Fructe si legumele
Apa din fibrele fructelor zemoase – mere, pere, etc. si ale legumelor crude dilueaza zaharul din structura acestor alimente si totodata stimuleaza fluxul de saliva (care spala de pe dinti resturile alimentare, protejand astfel smaltul)

Apa, lapte, ceai
Cele mai bune alegeri cand vine vorba de consumul de lichide, include apa minerala-in special, laptele si ceaiul neindulcit!.

Alimente care favorizeaza cariile

Citricele sau sucurile din citrice (de preferat sa fie baute cu paiul pentru a nu atinge timp indelungat smaltul dintilor)

Rosiile – sunt acide si afecteaza smaltul – pentru a nu fii nocive pentru smalt trebuie consumate ca parte a unei mese mai bogate pentru a li se reduce aciditatea.

Guma de mestecat buna sau rea?
Guma de mestecat fara zahar este benefica pentru dantura – mestecand ajuta la dizlocarea resturilor alimentare care se lipesc de dinti si creste fluxul de saliva pentru a neutraliza acizii din cavitatea bucala. Pe de alta parte, guma de mestecat poate fi o neindicata in cazul in care ai probleme la nivelul maxilarului (dureri, etc.)

Cele mai nocive
Bomboanele – in special cele tari, acadelele, fursecurile, prajiturile, placintele, briosele, chipsurile, covrigeii, cartofii prajiti, bananele, stafidele si alte fructe uscate. Aceste alimente sunt nocive pentru smaltul dintilor datorita continutului mare in zahar, lipindu-se de dinti uneori, oferind o sursa de combustibil pentru bacterii. Ele trebuie consummate cu modaratie, abuzul ducand la pierderea dintilor in timp.
Bauturile carbogazoase (sucurile) cu continut mare de zahar trebuie si ele evitate pentru a avea o dantura impecabila.

Atentie la alimentele care se pretind a fi fara zahar – Produsele alimentare carora nu li s-au adaugat zahar in timpul prelucrarii pot contine alti indulcitori naturali la fel de nocivi 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu