Cauta pe blog

Condimentele ca medicament

Există multe condimente care au proprietăți medicinale și pot oferi beneficii pentru sănătate. Unele dintre cele mai cunoscute condimente cu astfel de proprietăți includ:


Anasonul

Anasonul previne balonarile si indigestiile, opreste inflamatia cailor respiratorii, este un stabilizator al sistemului circulator.

Anasonul are un gust foarte puternic, de aceea se foloseste in cantitati mici. Este folosit si in patiserie la prepararea turtei dulci.

Ceaiul de anason este folosit in tratarea efectelor secundare ale perioadei de menopauza.

Crizele de astm se trateaza cu ceai de anason.

Si in obezitate, ceaiul de anason s-a dovedit foarte util.

Condimentele ca medicament

Perioadele de stres si oboseala pot fi combatute cu un amestec de anason combinat cu fenicul si marar (toate sub forma de seminte), luate in amestec o jumatate de lingurita in stare cruda cu un pahar cu apa, de doua ori pe zi, dau o stare de confort mai puternica decat o cana de cafea naturala sau de ceai verde.


Ardei iute

Fie ca il consumam ca ardei verde sau rosu, este unul dintre condimentele cele mai accesibile si mai ieftine. Are un efect deosebit pentru stimularea apetitului si digestiei. Ardeiul iute are un continut ridicat de vitamina C, se folosea in antichitate ca si afrodisiac. Trateaza impotenta, creste tensiunea arteriala la hipotensivi. Reduce febra daca se fac frectii cu extract de ardei iute.



Boia de ardei

Boia de ardei, este rezultat din uscarea si pisarea ardeilor iuti, este unul dintre condimentele cu o larga utilizare in medicina traditionala. Tinctura se foloseste in curele de dezalcolizare. Pulberea pentru stimularea digestiei. Macerat in alcool si vin pentru combaterea reumatismului si degeraturilor. Stimuleaza salivatia. Se foloseste si in bolile de rinichi si hipertensiune.


Busuioc

Avand in continutul sau uleiuri eterice si alte substante aromate, busuiocul are un efect fortifiant asupra stomacului si intestinelor, relaxeaza sistemul nervos. Se mai foloseste pentru combaterea starilor de balonare sau crampe intestinale.

In tratament, busuiocul se prepara ca ceai, sub forma de infuzie, nu se lasa sa dea in clocot pentru ca se pierd substantele cele mai valoroase.


Chimen

Folosit si in bucatarie, chimenul nu numai ca da un gust deosebit mancarurilor dar contribuie si la sanatatea noastra. Este un calmant deosebit pentru stomac si in afectiunile intestinelor, combate anemia si are un efect extraordinar in tratamentul bronsitelor.


Cimbru

Cimbrul stimuleaza functia vezicii biliare si creste tensiunea arteriala.


Coriandru


Corinadul este un tonic puternic pentru sistemul nervos. Ceaiul preparat ca infuzie concentrata combate viermii intestinali.


Cuisoare


Din cuisoare se extrage o tinctura ce combate durerile de dinti, sau este folosita la combaterea nevralgiilor. Extractul de cuisoare (o lingura de 2 ori pe zi) combate starile de dureri reumatice.
In bucatarie cuisoarele se folosesc la unele sortimente de prajituri si la prepararea carnatilor de casa.

Dafin


Frunzele de dafin au un efect stimulent pentru sistemul neuro-vegetativ, stimuleaza digestia. Au un gust usor amarui, se foloseste in bucatarie la prepararea fripturilor, pestelui marinat, muraturilor, supelor gulas, etc.

Fenicul


Feniculul ajuta la inlaturarea tulburarilor digestive, bolilor stomacului in general. Copii ce sufera de balonari pot fi linistiti cu ceai de fenicul. In bucatarie, feniculul este folosit la prepararea turtelor dulci (cele de culoare inchisa, colorate cu zahar ars), a preparatelor din peste, a salatelor, etc. Feniculul mai este folosit pentru recapatarea starii de bine dupa o masa copioasa, administrand un varf de cutit de seminte de fenicul cu un pahar cu apa.

Ienibahar


Ienibaharul are efecte binefacatoare in stimularea digestiei, reduce tensiunea arteriala, combate balonarile, stimuleaza (aplicat extern) cresterea parului.
In Europa, ienibaharul este de neinlocuit pentru prepararea carnatilor de casa. Acest condiment insa este cel mai apreciat in tarile nordice, Suedia si Norvegia.

Ienupar


Ceaiul preparat din boabele de ienupar (decoct) este bun in tratamentul bolilor de rinichi, reumatism, guta, hidropizie, mareste pofta de mancare, combate balonarile, mareste puterea de transpiratie. Aplicat extern, tinctura de ienupar ajuta la vindecarea abceselor, a ranilor in general.

Hamei


Hameiul stimuleaza cresterea poftei de mancare, este depurativ al sangelui si fortifiant. Infuzia de hamei are un efect linistitor asupra sistemului nervos central. Mugurii fragezi de hamei se pot prepara ca legume sau salata.

Hasmatuchi


Este un purgativ usor, curata rinichii. Are gust placut si este folosit in bucatarie la prepararea salatelor de cartofi, a sosurilor albe, etc.
Este o planta care creste in gradini (Austria, Cehia, Slovacia, Romania in Transilvania si Banat, Ungaria).

Leustean


Este o planta de cultura, crescand in locuri semi-umbroase. Are proprietati stimulativ-afrodisiace. Preparat sub forma de ceai (infuzie) leusteanul este diuretic, combate colicile renale si ajuta la eliminarea nisipului de la rinichi sau vezica biliara. Leusteanul ajuta si la scaderea febrei si este folosit si in tratamentul starilor gripale.

Mac


Macul are un efect binefacator asupra sucului gastric (neutralizant) in tratamentul ulcerului stomacal. Semintele de mac se folosesc in patiserie sau in prepararea cozonacului - umpluturi, etc., in stare bruta sau macinate.

Maghiran


Maghiranul are un efect stimulator asupra digestiei, stimuleaza pofta de mancare. Combate crampele si fluidizeaza secretiile bronsice. In bucatarie, maghiranul se adauga la mancarurile greu digerabile cum ar fi: friptura de rata, supa crema de mazare, friptura de gasca sau porc, etc.

Marar


Mararul este un fortifiant al aparatului digestiv. Semintele de marar consumate crude sau sub forma de ceai (infuzie) combat sughitul, balonarile, starile de extenuare – oboseala. Combate greata si calmeaza colicile hepatice si biliare.

Menta


Sub forma de ceai, este calmant al durerilor abdominale, diaree, infectii intestinale. Menta este nelipsita din bucataria tarilor arabe.

Mustar


Semintele de mustar alb au importante utilizari in medicina traditionala. Laxativ, stimuleaza secretia gastrica, normalizeaza tranzitul intestinal.
Mustarul negru, semintele transformate in faina de mustar sau folosite ca atare in bai, sunt recomandate in tratarea traheobronsitei acute, a inflamatiilor articulatiilor, reumatism, sciatica.

Nucsoara (Muscat)


Se foloseste in cantitati foarte mici, rasa, in special la mancarurile cu varza, cartofi si la unele sosuri si supe. Atentie! In cantitati mari, nucsoara poate provoca ameteli, dar in cantitati mici este utila ca si extract in tratamentul afectiunilor reumaticeguta.
Nucsoara era considerata stimulent afrodisiac in China antica.


condimentele ca medicament


Oregano

Folosit in special in bucataria italo – americana pentru delicata aroma a frunzelor sale, oregano sub forma de ulei, are numeroase proprietati:


- antiviral, antifungic – in tratarea infectiilor precum Candida albicans sau ciupercilor unghiilor.
- cateva picaturi pe zi de ulei de oregano stimuleaza imunitatea mai puternic decat echinaceea sau gentiana.
- tot cateva picaturi de ulei de oregano amestecat cu samponul folosit frecvent la spalarea parului te scapa de matreata si seboree.
- antiparazitar, combaterea paduchilor si a scabiei cat si a parazitilor interni. Deseori uleiul este adaugat in sapunuri, sampoane sau diluat in ulei de masline – care luat intern combate giardia si cryptosporidium.

Pastarnac

Este asemanator cu patrunjelul, are efect diuretic, antireumatismal. Foloseste la tratamentul gutei, scade febra.

Patrunjel

Patrunjelul are efect fortifiant asupra sistemului nervos central. Are efect puternic diuretic, fiind folosit in tratarea bolilor de rinichi si afectiunile vezicii biliare. Combate starile anemice si este folosit in tratamentul reumatismului.

Piper

Poate cel mai cunoscut condiment, piperul se gaseste si se intrebuinteaza in 3 variante:
- piperul negru, cu gust puternic, usturator;
- piperul alb, cu gust moderat;
- piperul verde, extras din boabe ce nu au ajuns la maturitate, care nu are gust puternic si usturator.
Piperul stimuleaza digestia, combate spasmele. Are efect fortifiant.

Scortisoara

Extractul de scortisoara combate durerile de dinti, acneea. Este util in tratamentul bolilor de inima. Scortisoara da un gust placut prajiturilor – placinta cu mere, strudel cu mere, orez cu lapte, gris cu lapte sau compoturilor.

Tarhon

Tarhonul este o planta foarte apreciata in prepararea unor ciorbe, supe sau muraturi.
Este recomandat in combaterea tulburarilor digestive pe care le si vindeca in marea lor majoritate. In unele tari se prepara si otetul de tarhon, folosit apoi la prepararea salatelor.

Usturoi

Are proprietati antihipertensive (scade tensiunea arteriala), este un remediu al arteriosclerozei si combate viermii intestinali. Este dezinfectant al intestinelor si ajuta in unele cazuri de cancer.

Vanilie

Extractul de vanilie folosit in aplicatii externe are efect fungicid, distrugand ciupercile ce apar pe piele. Are un efect puternic antimicrobian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu