Cauta pe blog

Tratarea afectiunilor prin alimente

Afectiuni ale veziculei biliare - ce exclud complet: grăsimile animale (untură, unt), oua, conserve, afumaturi. Se recomanda primavara: salata de papadie, salata de măcriş si nasturasi. Ca mancare de bază: orez fiert, piure de cartofi, spanac piure, mazăre boabe fiarta, porumb fiert. Rezultate bune da consumul de varza murata, fragi sau capsuni, salata de fructe.

Boli de inima - se recomandă alimentatie saraca in sare. Cand apar acumulări de apă, edeme, sunt interzise urmatoarele alimente: carne de vanat, carne din conserva, mezeluri, carne afumata, peşte afumat, varza murata, supă de carne, mancarurile puternic condimentate, sau sărate. Consumul de legume, fructe, ceaiurile diuretice (coada calului, papadie, gutui, frag) sunt indicate.

Boli de rinichi -  se beau multe lichide, mancaruri fara sare, carne putina. Se evita: toate produsele proaspete de patiserie. Se recomanda: rosii, patrunjel, telina, castraveti, pepeni şi struguri.

Boli de stomac -  la fiecare masă se vor servi maximum două feluri de mancare. Se evita mancarurile grase, produsele de patiserie, cremele cu unt si branzeturile fermentate, dulciuri concentrate, gem, dulceata, miere.  Se recomanda: supele din cereale (grâu sau orz)  drese cu putina smantana. Lapte nefiert cu zeama de lamaie, paine prajita, ţelină, morcovi rasi. Ca ceaiuri: coada soricelului, pelinas, pelin, salvie, galbenele, indulcite cu miere de albine.

Bronşită - regim alcatuit din oua proaspete moi, lapte nefiert indulcit cu miere de albine, lapte de capra batut, piureu de cartofi cu unt proaspăt, mere rase cat mai multe.


Tratarea afectiunilor prin alimente


Diabet – Se evită toate alimentele ce conţin amidon sau zahăr. Consumati cat mai multe verdeturi: salata verde, andive, măcriş, varza dulce, varză acră, telina, mere rase, afine. Se foloseste ulei vegetal, se condimenteaza cu marar, hasmaţuchi si chimen.

Enterocolite, diaree - alimentele tăiate mărunt, fara multa grasime, fara piper sau ardei iute. Mult orez fiert. Cafea naturala (cat mai tare si cat mai amara, eventual indulcita cu zaharina). Multe ceaiuri din plante: frunze de afine, cicoare, zama de lamaie.

Gastrita - se interzic mancarurile acre condimentate si grase. Se interzice consumul de carne de porc afumata, conserve, mezeluri. Este recomandabil sa evitati consumul de: varza murata fiartă, sfeclă roşie, toate felurile de salata, ardei gras, fasole, linte, cartofi prajiti. Nu sunt recomandate bauturile acidulate, limonadele, coca-cola, sucurile de fructe, sucurile sintetice, consumul de cafea neagra, inghetata, consumul de alcool si fumatul.


Alimentatia in gastrita (exemplu):

Mic dejun
1 felie de paine (nu proaspata), un pahar cu lapte, branza de vaci dulce.
PranzSupa de legume, supa de cartofi, peste fiert, carne fiarta de pasare, viţel, sau carne de miel. Piureu de cartofi, orez pilaf, salata din fasole verde fiarta, conopidă fiartă, porumb fiert sau copt, ceai de plante -  coada calului, coada soricelului, galbenele. 
Seara -  2 felii de paine (nu proaspata) cu unt, lapte dulce, branza de vaci.

Gripa, raceala - cand apare gripa sunt prezente durerile de cap, febra ridicata, greturile. Deci nu-l siliti pe bolnav sa manance. A-l forta, inseamna a-i provoca vărsături. Senzatia de sete datorata temperaturii o stingeti cu ceaiuri medicinale din – roinita, frunze de frag, mur, afine, sucuri de fructe. Efecte bune il are laptele batut, iaurtul, consumul de gem sau marmelada din fructe acrisoare. Cand febra se mai reduce - piure de cartofi, carne de vitel, carne de pui, peste fiert, salata verde, compoturi. In multe cazuri porumbul fiert sau o felie de pepene fac adevărate minuni.

Guta -  se vor evita mancarurile grase şi greu digerabile, evitati mancarea cu carne şi organe -  rinichi, inima, ficat. Mult orez, fructe (fragi, afinele, mure). Lapte de capra batut, sucuri de fructe. La prepararea mancarurilor se foloseste numai cu ulei vegetal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu