Cauta pe blog

Motan care nu urineaza

Se intampla uneori ca motanul, necastrat, care traieste in mediul urban, inchis, sa nu mai poata urina. Neavand acces in mediul exterior, iarba pentru eliminarea ghemelor de blana, lipsa miscarii si mai ales lipsa imperecherii. Mancarea si apa urbana, cat si predispozitia individuala, favorizeaza formarea struvitilor (cristale) chiar si la motanii necastrati.




In cazul femelelor castrate, care intampina de obicei probleme cu urinarea, eliminarea urinei se face mai usor, uretra fiind mai larga, in schimb la motani uretra se tot ingusteaza in zona penisului





Primele simptome ale motanului care nu poate urina, sunt apatia, mersul la litiera fara a reusi sa urineze mai mult de cateva picaturi. Cand se agraveaza, deja urinarea nu mai exista, abdomenul se intareste si devine dureros la palpare. Motanul incearca sa-si provoace urinarea prin spalarea repetata a organelor genitale. Deplasarea devine dureroasa, animalul va evita statul in picioare, tolanindu-se tot mai des si incolacindu-se pentru a minimiza extensia abdomenului.
In acest caz extrem, trebuie neaparat dus la veterinar pentru sondare, daca se asteapta prea mult interventia, se poate ajunge la ruperea vezicii urinare si imprastierea continutului in abdomen.

La veterinar, motanul va fi examinat, iar sub anestezie generala, va fi sondat pentru eliminarea urinei. Ca masura preventiva, motanul va ramane sub observatie medicala, sondat, pentru cel putin 3 zile. Astfel, caile urinare vor fi eliberate si in aceste 3 zile va fi monitorizat privind infectiile ce ar putea aparea in urma interventiei.

Odata cu  intoarcerea acasa, motanul va avea o dieta stricta, bazata pe mancare speciala contra urolitiazei cu struviti si oxalati de calciu.
Mancarea consta in pliculete de Royal Canin - Feline S/O - 5 lei plicul, sau boabe uscate Royal Canin - Feline (costa in jur de 35 lei Kg), apa la discretie.
La 2 saptamani, ca mijloc de precautie se mai face un sediment urinar pentru a se stii cum a evoluat insanatosirea.
De preferat ca o data la 2-3 luni, motanul necastrat sa faca o cura cu mancare Royal Canin - Feline (timp de cel putin 15 - 20 zile) pentru a preveni recidiva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu