Cauta pe blog

Constipatia si tratamentul acesteia

Constipatia este una dintre cele mai raspandite boli ale tubului digestiv
Ea se manifesta prin retinerea continutului intestinal in colon si rect,  prin evacuarea intarziata uneori, după două trei zile si insuficienta a acestuia. 

Constipatia se datorează unor cauze multiple: alimentatie saraca in fibre vegetale, scaderea tonicitatii musculaturii intestinale, tulburare a sistemului nervos vegetativ si central, cauze tumorale.

Constipatia si tratamentul acesteia

Ea poate constitui o boala in sine sau poate fi o manifestare a altor boli, unele dintre ele fiind chiar foarte serioase. Constipatia poate provoca dureri de cap in indispozitie si lipsa de apetit.

Constipatia cronica nu are cauze evidente. Este frecventa mai ales la femei sau la persoanele din mediul urban.

Cauzele constipatiei cronice sunt în general:

-alimentatia saraca in fibre vegetale

-alimentatie bogată în alimentele rafinate (paine alba carne)

-sedentarismul.

Alte cauze posibile sunt indirecte şi secundare unor boli ca:

-apendicita

-colecistopatii,

-ulcere gastrice si duodenale.

Constipatia simptomatica (organica)

Este legată de existenţa unor alte afectiuni gastrointestinale, unor leziuni ale canalului anal (fisuri anale, hemoroizi) ale unei tulburari hormonale. 

Constipatia functionala ocazională

Este legată în general de schimbarea obiceiurilor alimentare de consumul unor anumite medicamente, deplasările de lunga durata cu maşina sau cu trenul. In acestă ultim caz situaţia se poate remedia foarte repede, mancand cateva mere proaspete sau fructe uscate pe parcursul unei zile. In cazul in care constipatia se prelungeşte 2-3 zile se pot administra laxative. 

Alimentatie si mijloace de prevenire a constipatiei

După eliminarea cauzelor, se va introduce o alimentatie bogata in fibre vegetale, se va supraveghea regularitatea meselor (mesele vor fi 3-4 pe zi), se va elimina sedentarismul in, iar acelasi timp se poate începe reeducarea reflexelor de defecare (scune la ore fixe) de obicei dimineata. 
Este bine ca laxativele sa fie evitate sau sa fie luate doar la recomandarea medicului. 

Tratament pentru o zi

Dimineata pe nemancate, se beau un pahar de apă rece, sau se mananca fructe bine coapte (smochinele sau prune). 

La o jumatate de ora se poate bea o cafea cu lapte si paine prajita. In privinta painii, se recomandă painea neagra, painea graham sau preparatele din tărâţe de grâu, cu lapte sau sucuri.  Antici greci si romani, le prescriau bolnavilor tărâţe. Acest lucru a rămas valabil pana in ziua de azi. Se poate lua câte o lingura de tarate de grau de 3 ori pe zi înainte de masă cu putin lapte sau sucuri de fructe, sau poate fi adaugata la anumite feluri de mancare. 

La dejun, se recomandă, carne fripta de pasare sau peşte, legume verzi fierte, salata din sfecla sau varza, produse din lapte (branza proaspata, chifir), fructe uscate sau din compot.

Ca bauturi se recomanda apa minerala ceai slab sau cu lapte, sucuri naturale zeama de compot si eventual, cafea de cicoare. 

Sunt interzise cafeaua naturala si ceaiul rusesc tare. 

Dupa amiaza, la ora 16, se poate manca un iaurt, sau sa bea un ceai cu pesmet. 

Seara se recomandă supe reci de legume, cartofi fierti sau copti, compot.

Trebuie eliminat sedentarismul, se recomandă cat mai multa miscare in aer liber, evitarea stresului si a situatiilor conflictuale, precum si exercitii simple de gimnastica.

Plante medicinale folosite în tratarea constipatiei

Anghinarea (cynara scolimus) - se prepara o infuzie dintr-o lingurita de frunze la o cana de apa clocotita, se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Cicoarea (cychorium inthybus) - se prepara o infuzie dintr-o lingurita de radacina de cicoare la o cana de apa clocotita, se beau 2-3 cani pe zi. Se poate prepara si un decoct din 5 g de rădăcina la o cană de apă.  Se beau 2-3 ceşti pe zi.

Coada calului (equisetum ervanse) -  se prepara o infuzie de 5 g de partii aeriene la o cana de apa. Se bea pe parcursul unei zile.

Crusinul (rhamus frangula) -  este un laxativ ceva mai sever. Se foloseste sub formă de decoct, dintr-o lingurita de coaja opărită în prealabil. Dupa 15 minute se pune la foc slab si se fierbe timp de 30 de minute. Ceaiul se bea caldut înainte de culcare. In constipatiile rebele, doza se repeta si dimineata pe stomacul gol. In cura de lunga durata se incepe cu doze mici care se maresc treptat.

Frasinul (fraxinus excelsior) - se prepara o infuzie din 5 g de frunze tinere la o cana de apa clocotita.  Se bea seara înainte de culcare.

Feniculul (foeniculum vulgare) -  este un laxativ uşor, se prepară dintr-o linguriţă sau două de frunze zdrobite peste care se toarna un pahar de apă clocotită. Se beau 2 3 ceaiuri pe zi.

Inul (linum usitatissimum) -  se prepara o infuzie din două linguriţe de seminţe la o cana de apa clocotita. Se beau 2-3 cani pe zi. Se poate administra intern, câte 1-2 lingurite de seminte de in cu putina apa sau suc dimineata sau seara.

Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra) -  se prepara o infuzie dintr-o lingurita de rădăcini la 200 ml de apa. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Măcrişul (rumex acetosela) -  se prepara o infuzie dintr-o lingurita de măcriş abia florit la o cana de apa clocotita. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Muştarul alb (sinapis alba) -  se foloseste in doze diferite, ce depind de gradul de constipatie. Se începe cu o jumatate de lingurita pe zi cu putina apa si se poate ajunge treptat la o lingura pe zi timp de 3-4 zile.

Nalbă de pădure (malva silvestris) -  se foloseste tinctura obtinuta din flori de nalbă. Se administrează câte 25 - 30 de picaturi seara.

Ovazul (avena sativa) -  se prepara un decoct din 15-20 grame de boabe la un pahar de apa.  Se fierbe timp de 7-10 minute. Se beau cate 2-3 cani pe zi.

Patlagina (plantago ianceloata) -  se prepara un decoct din 5 grame de frunze la o cană de apă. Se fierbe timp de 10 minute. Se bea o cana pe parcursul unei zile. Se poate lua de asemenea 20 de grame de seminte pisate sau intregi cu putina apa dimineata pe stomacul gol.

Pelinul (artemisia absinthium) -  se prepara o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă clocotită. Se bea înainte de masă. Se prepara de asemenea si o tinctură din 20 de grame de planta macerata la 100 de ml de alcool de 70 de grade. Se administreaza cate 15-20 de picaturi in apa indulcita.  Se mai administreaza si sub forma de pulbere în amestec cu miere (două trei grame dimineata pe stomacul gol).

Socul (sambucus nigra) - se prepara o infuzie din 1-2 lingurite de flori la o cana de apa clocotita. Se beau 3-4 ceaiuri pe zi.

Spanacul (spinacia oleracea) -  se consuma sub formă de preparat culinar, suc sau ceai. Ceaiul din seminte de spanac este un purgativ drastic: 10 grame la o cana cu apa.

Trei frati patati (viola tricolor) -  se prepara o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă clocotită. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Porumbarul (flores pruni spinosi) -  cunoscut sub numele de mărăcine. Se prepara o infuzie din două linguriţe la o cana de apa clocotita. Se bea dimineata si seara călduţ.

Volbura (convolvulus arvensis) -  se prepara o infuzie din două linguriţe din partile aeriene ale plantei la o cana de apa clocotita.  Se bea dimineata pe stomacul gol.

Pedicuta (lycopodium clavatum) -  cunoscuta si sub numele de branca ursului. Se prepara o infuzie dintr-o lingurita de pedicuta la o cana de apa clocotita. Se bea o ceasca pe zi, dimineata pe stomacul gol inghititura cu inghititura.

Rostopasca - clisme cu infuzie - doua minute (1 lingura la 2 litri de apa) la o temperatura putin superioara celei corporale (numai in cazuri de constipatie rebela la alte tratamente).

Amestecuri de plante

1

volbura  5 g
frunze de menta 5 g
chimen 5 g
frunze de fenicul 5 g
flori de porumbar 5 g
se pregăteşte o infuzie dintr-o lingura de amestec la o cana de apa clocotita. Se beau 2-3 ceşti seara înainte de culcare.

2.

crusin 10 g
revent (radacina) 10 g
flori de porumbar 10 g 
seminte de in 10 g
se prepara o infuzie dintr-o lingură de amestec la o cana de apa clocotita. Se beau 2-3 cani pe zi.

3.

mărar tânăr 2 linguri 
boabe de ienupar pisate 2 linguri
rădăcină de soc 3 linguri
aloe maruntita 1 lingura
se pregăteşte o infuzie din acesta amestec la un litru de apă. Se iau două linguri de 3-4 ori pe zi.

4.

In tratamentul pentru constipatia cronica foarte bune rezultate da urmatorul amestec:

prune uscate 500 g

caise usca te 600g

smochine 500 g

Se dau fructele prin masina de tocat si se amesteca. Se adaugă 100 g de miere şi 50 g  de aloe.  Se ia câte o lingură din acest amestec cu 30-40 de minute înainte de masă. Se bea apoi un pahar cu apă rece. Se poate lua acesta amestec şi seara înainte de culcare eventual cu un pahar de chefir.

Tot în constipatiile cronice se poate folosi si un amestec din 100 g de miere şi 100 ml de zeama de aloe (frunze foarte grase) se ia câte o lingură de 3 ori pe zi.

Intre micul de jun si dejun se recomanda sa se bea cate o lingura de apa la fiecare 30 de minute.  In loc de apă se poate bea o infuzie de soc la care sa adăugat 3-4 bucatele de aloe, sau apa in care s-au fiert prune sau ovaz, zer de lapte (cel mai bine dimineata pe stomacul gol), zeama de rădăcină de urzica, ceai de coji de mere, zeama de varza acra.

Metaloterapie:

- magneziu;
- mangan, cupru, litiu in diverse asocieri sau prin aport alimentar dirijat.

Alte tratamente:

- grau incoltit - 100 g zilnic;
- grau fiert - 100 g (cel putin), zilnic;
- fructe uscate (prune, smochine, mere, piersici, etc.), inmuiate peste noapte si consumate impreuna cu lichidul putin caldut.

Fiecare bolnav se va convinge care dintre retetele de mai sus ii sunt utile, sfatul este de a nu folosi timp îndelungat un singur preparat deoarece creeaza obişnuinţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu