Cauta pe blog

Artroza remedii naturiste

Ce este artroza?

Artroza este cea mai raspandita suferinţă a articulatiilor, atingând aproximativ 85% dintre persoanele de varsta a treia.

Boala are în general o evolutie lenta dar pune probleme deosebite ajungand chiar si la invaliditate in cazul coxartrozei sau gonartrozei.

Artroza se datoreaza in special procesului natural de imbatranire si corespunde unei degenerări a cartilajelor articulare ce permit oaselor sa alunece si sa realizeze mişcarea.

Aceste cartilaje pierzandu-si elasticitatea se erodeaza in timp antrenând si deteriorarea celorlalte componente ale articulatiei: capetele oaselor, capsula si sinovila.

Procesul degenerativ poate atinge atat articulatiile mari cat si pe cele mici iar afectiunea se poate localiza la una sau mai multe articulatii. Bolnavii de artroza acuza dureri în oase mai ales dimineata la primele mişcări sau la schimbarea vremii.

Alegeti un mod de viata sanatos

Desi artroza apare in special la persoanele in varsta modul de viata si mai ales de alimentatie favorizeaza aparitia precoce a acestei boli. 

Activitatea fizica si gimnastica de intretinere au un rol important in prevenirea tulburărilor articulare. 

Prin mişcare lichidul ce lubrifiaza articulatia (lichidul sinovial) se reînnoieşte permanent. Intărind muschii tendoanele si ligamentele procesele articulare se vor desfăşura cu usurinta.

De asemenea tratamentul artrozei trebuie sa ia in considerare si o dieta echilibrata. Alimentatia va fi variată şi bogată în produse proaspete mai ales peşte, legume si fructe.

Artroza - alternative naturale eficiente

Oligoterapia (cresterea aportului alimentar de oligoelemente prin suplimente minerale şi complex de vitaminae) este indicata in tratarea artrozei.

Rezultatele obtinute sunt cu atat mai apreciabile cu cat tratamentul este inceput mai din vreme.

Complexul oligoelementar - de bază în cazul artrozei este mangan-cobalt-sulfTratamentul dureaza 6 luni se ia aceiasi cantitate din fiecare două zile pe săptămână.

Combinatia mangan-cupru - pate fi prescrisa in fiecare zi avand capacitatea de a diminua frecventa crizelor.

Magneziu- in cazul tulburarilor nervoase (nervozitate, iritabilitate) luati o pastila de 500 mg. cu magneziu pe zi (magneziu marin sau magneziu orotat - magnerot).

Fitoterapia ofera multiple variante de tratament. Exista plante ale căror efecte antiinflamatorii sunt foarte puternice neavand efecte secundare ca de exemplu:

Salcia

Se foloseste coaja de salcie atat intern cat si extern. 

extern - se fac bai cu decoctul din coaja de salcie (100 g la un litru de apa). Se fierbe amestecul timp de 15 minute apoi se varsă în cada de baie..

intern - pentru ameliorarea durerilor se beau 3-4 căni pe zi din frunze de coaja de salcie (două linguri coaja la o cana de apa).


Fan

In tratarea artrozei sunt foarte eficiente baile de fan preparate astfel: se pun 300 grame de planta uscata la 2 litri apa fierbinte se lasa 10-15 minute apoi se strecoara si se adauga in cada de baie.


Coacaz negru

Pentru tratarea artrozelor precum si a reumatismului este foarte bun decoctul din frunze de coacaz negru, frunze de frasin si de nuc. Se pune câte un pumn din fiecare la 10-15 litri de apa se lasa la fiert 30 minute dupa care se strecoara. Solutia obtinuta se toarna in cada de baie umplută cu apă la temperatura de 37-38 g celsius. Se fac consecutiv 21 de bai (câte o baie pe zi) se repeta cura dupa 4 luni.


Telina

Se iau 150 grame de radacina de telina si se fierb pana la inmuiere intr-un litru de apa si se bea câte o cana pe zi din acest decoct.

Alimente medicament pentru artroza

Dietoterapia este de asemenea importanta in artroza,  existând cateva alimente medicament:

-         usturoiul crud (1-2 catei de zi timp de 3 saptamani)

-         pastai de fasole verde (50 grame pe zi)

-         suc de cirese (100 grame pe zi)


Exercitii benefice in tratamentul artrozei

Artroza genunchiului - GONARTROZA

- repaus la pat cu fata in sus cu miscari de pendulare cat mai ample de mai multe ori pe zi.

- repaus la pat cu fata in jos cu picioarele depăşind marginea patului cu genunchii cat mai întinsi, în această poziţie se va atarna de glezne o greutate de 200 grame care pe parcurs va fi crescută progresiv pana la un kilogram, acest exerciţiu se executa timp de 20-30 minute dimineata si seara.


Artroza soldului - COXARTROZA

- repaus la pat timp de 30-60 minute de două ori pe zi cu fata in sus si cu picioarele cat mai întinse.

- mersul zilnic cu bicicleta cativa km, sau pedalare pe o bicicleta fixa de două ori pe zi cate 15 minute


Artroza coloanei vertebrale cervicale - SPONDILOZA CERVICALA

- mişcări active ale gatului flexie, extensie, înclinări laterale, rotatii, de mai multe ori pe zi

- repaus la pat cu fata in sus cu o perna potrivita sub cap timp de 10 minute de 3-4 ori pe zi


Artroza coloanei vertebrale lombare - SPONDILOZA LOMBARA

- repaus pe o suprafata dura cu fata in sus timp de 10 minute de mai multe ori pe zi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu