Cauta pe blog

Cum ne afecteaza clorul din apa potabila

Putina istorie - in anul 1850 a fost folosit pentru prima oara hipocloritul, ca si dezinfectant pentru reteaua de alimentare cu apa potabila a Londrei in urma unei epidemii de holera. In 1908 New Jersey si Chicago au fost primele orase americane care au utilizat clorul pentru a furniza o apa potabila sigura. Utilizarea pe scara larga a clorului in dezinfectarea apei de baut este recunoscuta drept una dintre cele mai importante realizari pentru sanatatea publica la nivel mondial.

Toxicitatea clorului -. Cand este inhalat in cantitati mari intra in combinatie cu apa din organism si produce acidul hipocloric si acidul hidrocloric

Clorul si rolul sau in organismul uman - Dintre cele 15 elemente chimice care compun 99,5% din corpul uman, clorul este al 10-lea ca si concentratie. Principala sursa de clor pentru organism este sarea de bucatarie (clorura de sodiu). Aceasta are rolul de a regla presiunea osmotica in tesuturi si celule si se afla la baza sintetizarii acidului clorhidric in stomac (necesar digestiei).

Efectele daunatoare ale clorului  - se face datorita substantelor care rezulta din combinatia lui cu poluantii din apa si chiar materialele care compun sistemul de transport.

Apa din piscina

Clorul este utilizat la dezinfectarea apei in bazinele de inot, ca dezinfectant general si ca decolorant. Cu toate ca, cel mai mare pericol provine de la piscinele acoperite cu ventilatie proasta, si piscinele in aer liber pot provoca probleme.

Clorul se poate combina cu produsele biologice degradate cum ar fi urina, transpiraţia şi saliva din piscina pentru a forma cloramina, acesta substanta provoaca usturimi ale ochilor, iritare nazala, probleme de respiratie - astm bronsic. Unele studii arata ca expunerea intensa la piscinele tratate cu clor, mareste riscul de astm la copii, un sfert dintre adolescenţii care au stat, până la vârsta de şapte ani, mai mult de 125 de ore in piscine în care apa era dezinfectată cu clor, prezintă un indice de fertilitate anormal. Clorul din apa mai este asociat si cu bolile de inima

Ponderea acestor produse biologice degradate scade, dacă apa din bazin este înlocuită cu regularitate.

Apa de uz casnic

Principalul dezinfectant al apei potabile cu o protectie continua pe tot parcursul sistemului de distributie si cu o ponede adminsa de 0,50 mg/l in apa de la robinet, clorul poate fi problematic.

Cu toate ca ucide cei mai multi germeni, este o substanta toxica, ce implica riscuri proprii. Aceasta substanta introdusa in apa pentru dezinfectare ramane activa incat ne putem intoxica si noi din cauza ei.Fiind o substanţă volatilă , pentru a inlatura clorul, trebuie sa fierbem apa inainte de a o folosi.

Pentru a atenua gustului de clor asupra apei potabile se lasa apa intr-un recipient sau vas descoperit inainte de a se consuma. Si racirea apei diminueaza gustul. De preferat sa se introduca in frigider dar nu mai mult de 24 de ore, sau se poate servi cu cuburi de gheata. Adaugarea a catorva picaturi de suc de lamaie sau a frunzelor de menta vor face ca gustul de clor sa dispara

Declorizarea apei potabile - Folosirea filtrelor pentru apa potabila de la comercianti specializati in filtrarea apei prin sisteme de filtrare, aceste produse avand proprietatea de a filtra clorul si subprodusii lui oferind o apa curata cu gust bun si cu mineralele naturale intacte.

Boli provocate de clorul din apa potabila

- Alzheimer - apa care urmeaza sa o beti, nu trebuie insa, sub nici o forma, fiarta intr-un vas de aluminiu, pentru ca se pare ca aceasta combinatie ar sta la baza aparitiei acestei boli;

- Infertilitate – conform cotidianului Le Soir pe baza rezultatelor unui studiu realizat de profesorul Alfred Bernard, toxicolog şi cercetător"În piscinele tratate cu clor, produsele organice degradate atacă organismul copiilor sub şapte ani, astfel încât la aceştia se constată un risc de trei ori mai mare de infertilitate.

- Usturimi ale ochilor

- Iritare nazala

- Probleme de respiratie - astm bronsic

- Boli de inima

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu